Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Kouvolan kirjastoauto Regina

EsteettömyysKouvola – 14. huhtikuuta 2011 klo 8.59

Olen kerran käynyt Huhdasjärven lainausasemalla kun se vielä oli Jaalan kunnan aikoihin toiminnassa ilmoitettuina harvoina aikoina. Sitten lainausaseman aukiolo siirrettiin työaikaan, niin ettei työssä käyvä sinne ehtinyt. Kun Jaala yhdistettiin 2009 usean muun kunnan ohella uudeksi Kouvolaksi, lainausaseman on korvannut kirjastoauto.

Alkuvuodesta 2011 julkistetussa kirjastoverkkoselvityksessä Huhdasjärven lainausasemaa ehdotetaan lakkautettavaksi. Tavallaan kyse on muodollisuudesta, sillä tiettävästi vanha lainausasema on tyhjennetty jo aikaa sitten.

Kirjastoauto pysähtyy Huhdasjärven entisen koulun pihassa parittomien viikkojen keskiviikkoisin kello 11:05. Ajan hankaluuden takia minun piti odottaa pidempään sairaslomaan saakka että pääsen kirjastoautoa katsomaan.

Auto kurvaa pihaan aikataulun mukaan. Osaan odottaa, ettei kirjastoauto ole esteetön, vaan sinne on pystyttävä kiipeämään kuten muihinkin portaallisiin busseihin. Ensimmäistä, jyrkkää askelmaa lukuun ottamatta selkeästi reunamerkityt portaat ovat kumminkin yllättävän loivat ja kaide antaa tulijoille tukea. Täällä Huhdasjärvellä asiakkaat näyttävät kaikki olevan ainakin tällä kertaa varttuneita kansalaisia, joten sisäänpääsyn kohtuullinen helppous on plussaa.

Täytyy omaksi häpeäkseni myöntää, että tämä on elämäni ensimmäinen kirjastoautokäynti. Ennakkokäsitykseni valikoimasta pitää suppeuden osalta paikkansa, mutta silti autosta löytyy kiinnostavaa ja tuoretta luettavaa. Ensi alkuun opasteet hämmentävät. Löytyy romantiikkaa ja sotaa, mutta missä on tavanomainen romaaniosasto? Äkkään sen lopulta auton keskivaiheilta, mutta se on pienempi kuin viereiset teemavalikoimat.

Lapsille ja nuorille on varattu reilusti tilaa ja valikoimaa kirjastoauton takaosassa, mutta tällä pysähdyspaikalla heitä ei näy.

Hyllyt on täytetty lattiasta kattoon, mikä on ahtaassa tilassa ymmärrettävää. Lehtihyllyn kulmalta löytyy siirrettävä tikas. Äänikirjat ovat auton etuosassa virkailija-kuljettajan valvovan silmän alla.

Suomalainen kirjastoautotoiminta täyttää muuten tänä vuonna 50 vuotta, ja elokuussa järjestetään kansainvälinen kirjastoautofestivaali Turussa. Lisätietoa kirjastoautojen historiasta löytyy Antero Kyöstiön 2004 laatimasta Kirjastoautohistoria-katsauksesta.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in