Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Seniori tahtomattaan

Esteettömyys – 3. syyskuuta 2008 klo 15.35

Kun pienenä koululaisena hakeuduin lähikirjastoon, äitini oli ymmärrettävästi huolissaan siitä, miten selviäisin. Äidille ei kirjojen lukeminen ollut luonnollinen, arkielämään kuuluva juttu. Kirjastossa oli arvokkaita kirjoja - osaisiko hänen kuulovammainen tyttärensä käyttää kirjastoa asiallisesti?

Tyttärestä tuli kirjatoukka ja isona kirjastotäti. Huoleen on silti aihetta monienkin käyttäjien kohdalla. Pääseekö kirjastoon? Saatko kirjan hyllystä, löydätkö palvelupäätteen joka ei ole tavoittamattoman korkealla? Onko saatavilla selkokirjoja, isotekstisiä teoksia, onko opastus riittävää? Entä jos et pääse kirjastoon lainkaan?

Helsingin yliopiston esteettömyysseurantaryhmän jäsenenä minua kiinnosti selvittää, millaisia ohjeita Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa vammaiselle käyttäjälle. Aikani sivuja selattuani arvelin ettei mitään. Se ei tietenkään voinut pitää paikkaansa, joten päätin kysyä kirjastosta.

Kaupunginkirjaston Kysy online -palvelun avulias Maria huomatti, että kirjastojen yhteystiedoissa on pieniä pyörätuolin kuvia: . Niin pieniä, ettei niitä välttämättä edes huomaa. Navigaation Seniorisivut -valikosta puolestaan löytyy Kotipalvelu-linkki. Siinä kerrotaan: “Kirjaston kotipalvelu on tarkoitettu kaikille helsinkiläisille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän, vamman tai sairauden vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.”

Kotipalvelu kuulostaa hienolta, varsinkin kun palvelu on maksuton. Jos satut olemaan nuori liikuntavammainen, niin löydätkö tämän tiedon kaupunginkirjaston sivuilta? Jos löydät, niin miltähän mahtaa tuntua kun tarvitsemasi tieto löytyy senioreille tarkoitetusta osiosta?

Äitini on nyt 89-vuotias, ja hänellä on pitkän, työntäyteisen elämän jälkeen vihdoinkin aikaa lukea. Minä ja siskoni olemme varustelleet häntä kirjoilla. Nimekkeiden valinta toisen ihmisen puolesta on haasteellista, ja luulen että äiti haluaisi itsekin valikoida itseään kiinnostavaa kirjallisuutta. Taidankin kertoa hänelle kirjaston kotipalvelusta.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in