Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Helsingistä Espooseen

EspooHelsinki – 19. marraskuuta 2008 klo 18.05

Leppävaaran kirjasto

Olin aikonut käydä lävitse kaikki Helsingin lähikirjastot kunnallisvaaleihin mennessä. Urakka oli valtava, sillä Helsingissä on peräti 36 lähikirjastoa. Viimeisen tarkastin viikkoja vaalien jälkeen. Syyspäivän pimetessä astuin Suomenlinnan lauttaan ja koin Helsingin kokoelmiltaan ja aukioloajoiltaan pienimmän kirjaston. Kirjastokäynti tuntui silti juhlalta. Paikka oli kaunis ja varmasti myös tarpeellinen henkireikä saarelaisille.

Suomenlinnassakin asuvalla on käytössään Suomen suurin kirjasto, sillä tilattuna sinne saapuu kirjoja HelMet-kirjastojen valtavista valikoimista. Pienenkin kirjaston asiakas hyötyy Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten yhteisestä kirjastoverkosta.

Siispä seuraavaksi suuntaan lähikuntien kirjastoihin. Kirjastojen maantieteellinen verkko on laaja - Kauklahdesta Korsoon saakka. Luulen, että kirjastokäyntejä riittää pitkälle ensi vuoden puolelle saakka. Vaalien alla sain yhden kirjastotarkastuslomakkeen Nöykkiön kirjastoon liittyen. Kartan perusteella Nöykkiöön on melkoisesti matkaa kotoani Vallilasta, joten aivan ensimmäiseksi en ehkä lähde sinne.

Espoon lähestymistapa kirjastoihin on ollut hyvin erilainen kuin Helsingin. Lihavina vuosina siellä satsattiin suuriin liikekeskuskirjastoihin, joita löytyy Leppävaaran Sellosta ja Matinkylän Omenasta. Seuraava liikekeskuskirjasto tulee olemaan Keski-Espoon Entressessä. Näiden vuokrat ovat todella korkeat ja niiden kustannukset ovat merkinneet aukioloaikojen supistuksia muualla - jopa niitä lähimpien pienten kirjastojen lakkauttamista.

Nämä suuret kirjastot ovat olleet myös hyvin suosittuja, vaikka käyttäjiltä kysyttäessä nämä ilmoittavat yleensä pitävänsä lähikirjastojen säilyttämistä parempana vaihtoehtona. Suurten kirjastojen toimintaidea painottaa mm. verkkoläsnäoloa, yritysyhteistyötä ja erilaisia innovatiivisia toimintoja. Espooseen verrattuna Helsinki on satsannut vahvemmin perinteisiin lähikirjastoihin. Siellä kirjastoja löytyy mm. kulttuurikeskusten (Malmitalo, Kanneltalo, Vuotalo jne.) yhteydestä. Helsingissä ei liene ainoatakaan varsinaista liikekeskuskirjastoa, vaikka jotkin niistä ovatkin liikekeskusten vieressä.

Seuraava kirjastotarkastusraportti on luvassa Espoossa, kaukana omilta turvallisilta reiteiltäni.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in