Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Suutarilan kirjasto

Kirjastovierailut – 12. marraskuuta 2008 klo 0.56

Plussaa: Hieno nuorten osasto
Miinusta: Kaupungin ahtain

Suutarilan kirjasto mainitaan Helsingin Sanomissa 1999 ilmestyneessä artikkelissa Helsingin pienimmäksi kirjastoksi. Pitääkö pienuus paikkansa?

Kirjasto sijaitsee kaupunginosan valtaväylän varrella samassa rakennuksessa muiden palveluiden kanssa: koulun, nuorisoasiainkeskuksen, päiväkodin ja hammashoitolan. Rakennuksen edessä on parkkipaikka, ja hetken etsiskelyllä sieltä löytyy myös invaparkki - joka tosin ei sijaitse lähimpänä sisäänkäyntiä vaan pari parkkiruutua etäänpänä.

Sisäänkäynnin edessä on kynnys, jossa on pieni loivennus, mutta joka silti vaikuttaa korkealta. Sisäänkäynti on tavallinen auki vedettävä ovi tuulikaappeineen. Kirjastoon mennään ala-aulasta omasta ovestaan.

Sisällä selviää, miksi kirjastoa sanotaan pieneksi. Suutarilan kirjasto on ylivoimaisesti ahtain kaikista Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteistä! Minulla on reppu selässä, ja sen kanssa eteneminen tuntuu suorastaan tukalalta. En voi kuvitella tänne pyörätuolia, en edes rollaattoria.

Ahtauden takiako henkilökuntaa on paikalla enemmän kuin pieneltä kirjastolta voisi odottaa? Palvelualttiin näköisinä heidän katseensa tarkkailee tiloja, aivan kuin he olisivat valmiudessa rientämään paikalle mikäli asiakas juuttuu kärryjen ja hyllyn väliin.

Ahtaudella on puolensakin. Täällä isotekstiset ja äänikirjat on sijoitettu aivan vastapäätä palvelutiskia, uutuuskirjojen lähelle. Tätä aineistoa tarvitsevia ei sentään tarvitse ohjata peränurkkaan.

Valaistus on miellyttävä, ei liian kirkas eikä himmeä. Asiakkaiden käyttöön tarkoitetuille matalampaan tasoon sijoitetuille tietokoneille joutuisi hiukan pujottelemaan, jos kukaan pyörätuolin käyttäjä niitä tavoittelisi. Matalalle sijoitettua HelMet-päätettä en löytänyt. Itsepalvelupäätteet ovat juuri niin hankalasti kuroteltavissa kuin lähes kaikissa muissakin kirjastoissa.

Rakennuksessa on inva-wc. Totean sen olemassaolon sisäänkäynnin luota löytyvästä opasteesta, jonka mukaan sitä tarvitsevan tulisi suunnata hissiä kohti. Tavalliset asiakas-wc:t ovat aivan sisäänkäynnin vieressä.

Pienen kirjaston vieraskieliset kokoelmat tuottavat pienen yllätyksen. Aineistoa ei ole erityisen paljon, mutta kielivalikoima on suurempi kuin monessa muussa kirjastossa. Sen sijaan seksologian hyllyssä ei ole paikalla ainoatakaan seksuaalivähemmistökirjaa, eikä lehtihyllyssä Volttia.

Etsin nuorten osastoa lasten osaston läheltä, ja olen jo varma että sitä ei edes ole. Lehtiosastoa katsellessani katseeni tavoittaa seinälle kiinnitetyt isot kirjaimet: “NUORET”. Kirjaston toinen pää on yhdistetty lehtien lukutila ja nuorten osasto. Ja selvästi se toimii, sillä paikalla on puolisen tusinaa nuorta. Tämän tilan suunnitteluun on selvästi käytetty aikaa ja mielikuvitusta, puhumattakaan Harry Potter -reksiviitasta. Onkohan kaupungin pienimmässä kirjastossa suurin ja kaunein nuorten osasto?

Kirjastossa oli käydessäni siellä keskellä päivää muutenkin vilkasta, ja kävijöiden ikähaitari laidasta laitaan. Kirjaston kodikkuutta lisäsi ikkunassa esillä ollut käsityönäyttely.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in