Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Ett bibliotek för alla

Vaalimiete – 25. lokakuuta 2008 klo 22.58

När jag var 4 år gammal insjuknade jag i influensa i den stora pandemin som härjade 1957. Mamma har berättat att när jag plötsligt kunde ingenting höra, lärde jag mig att läsa i stället. Lyckligtvis fanns det en filial av Helsingfors stadsbibliotek i närheten. Därifrån kunde jag hämta hem så många böcker jag ville och sitta hela tiden med näsan i spännande berättelser.

Min pappa däremot besökte aldrig ett bibliotek. Varför det? Med sin klumpiga finska och sina fåtal skolår fanns det säkert en för hög mental tröskel för honom. Pappas läslust var dock stor. När jag var i tonåren måste jag släpa hem kassvis av svenska böcker för honom att läsa. Hertonäs filial var för liten för det, så jag måste bekanta mig med Rikhardsgatans dåtida huvudbibliotek för att hitta större utbud.

Det finska biblioteksväsendet är storartat. Det borde tillhöra alla som har läslust, inte bara för dem som läser på finska och som kan komma till biblioteket gående på egna fötter. Jag har besökt över tjugo närbibliotek i Helsingfors under några få veckor för att kolla om de är tillämpade för personer med funktionshinder. Är vårt fina bibliotek verkligen är för alla?

Jag har sett många bra lösningar. I gamla bibliotekshus som Berghäll och Rikhardsgatan finns det nu moderna hissar med vilka man kan komma med rullstol till alla våningar. Det finns gott om låga trösklar, invaparkering och lågplacerade datorer. Men det finns också otillgängliga bibliotek som Kaseberget, höga hyllor och lånautomater som endast en stående person kan använda. Det är oftast svårt att hitta talböcker, lättlästa och storstilade böcker, även när de finns någonstans i biblioteket. Resultat av mina biblioteksbesök finns på nätsidan www.evaisa.net.

Jag har också mött vänligt personal som är mer än villig att hjälpa kunder som behöver det. Men naturligtvis borde alla biblioteksbesökare kunna använda biblioteket på egen hand utan att hela tiden be om hjälp med att besöka toaletten för exempel.

Som tonåring sökte jag också efter böcker om homosexualitet. I den enda - rätt gamla - boken på närbibliotekets sexologihylla skrev författaren att det var en perversion. Hur ser den här sektionen ut nuförtiden? Det finns många fler och mycker positivare böcker än på 1960-talet, men även nu är dessa böcker rätt gamla. Jag kontaktade en bekant bibliotekarie som lovade att man kunde göra en s.k. ämnespaket om sexuella minoriteter, så att kunderna kunde hitta dessa böcker och annat material lättare. Också biblioteken kunde dra nytta av en uppdaterad lista av böcker ch filmer som de kunde skaffa till sina samlingar.

Efter att ha besökt så många bibliotek undrar jag vad pappa skulle ha tyckt om dem. Skulle han ha trivts i dem? Biblioteken har ju blivit mycket hemtrevligare sedan jag var ung, och söker nu aktivt att tjäna sina kunder. Men det finns fortfarande ganska få böcker på svenska i de flesta filialer även i en tvåspråkig storstad.

I huvudstadsregionen kan man beställa vilka som helst böcker man hittar i HelMet-samkatalogen och hämta dem från det egna biblioteket. Men det kostar 50 sent för varje beställning. På det sättet måste en svenskpråkig kund betala mer för att få fler böcker än det finns på närbibliotekets hyllor. Det gäller naturligtvis också andra, men det finskspråkiga utbjudet är ju mycket större. Man kunde säkert tänka sig att sänka beställningspriserna så att vissa kundgrupper inte behöver betala så mycket mer för att få läsa så mycket de vill.

I Helsingfors planerar man nu det nya centralbiblioteket. Jag drömmer om att det kunde bli en härlig plats där man kan ta emot kunder med olika behov. Det kunde finnas inga trösklar, och böcker och tidningar på alla möjliga språk. Det kunde även vara öppet dygnet runt, om man så vill. Och det kunde ha säkert lockat min pappa att komma in genom den vidöppna dörren.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in