Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Sateenkaari hyllyssä

Tasa-arvo – 22. lokakuuta 2008 klo 15.49

Olen kirjastoissa käydessäni tarkistanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevien kirjojen tilanteen seksologian hyllyluokassa - ja vain siinä, sillä kirjaston koko kokoelman läpikäyminen on hiukan turhan iso tehtävä. Miltä tilanne näyttää kirjastoluettelon puolella?

Kuva seksologian hyllyluokasta

Oletetaanpa, että luetteloijat ovat antaneet Helsingissä kirjalle seksologian luokituksen 613.6. Jos haetaan näitä kirjoja HelMet-kirjastoluettelosta ja rajoitutaan Helsingin kirjastojen suomenkielisiin kirjoihin (ko. rajoitus on tehtävän kohtuullistamiseksi, jottei urakka kasvaisi heti kovin suurisuuntaiseksi ja yli voimieni) niin saadaan vajaat neljäsataa nimekettä. Niistä voi sitten kerätä koriin ne, jotka tietää/arvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviksi. Minun arvauskyvylläni nimekkeitä kertyi 42 kappaletta.

Eli: ehkä 42 suomenkielistä tietokirjaa Helsingin kirjastoissa.

Missä kirjat ovat? Kerätään sijaintitiedoista taulukko. Saadaan tulokseksi 220 nidettä, jotka ovat siellä täällä lähikirjastoissa. Joissakin pienissä kirjastoissa (esim. Suomenlinna) ei ole yhtäkään, kun taas Pasilassa (pääkirjasto) on 26 nidettä sekä vielä 8 nidettä kirjavarastossa. Kalliossa on 19 nidettä, Rikhardinkadulla 17, Itäkeskuksessa ja Töölössä 15. Oulunkylässä on 12, Vuosaaressa 10, Kannelmäessä 9, Pukinmäessä ja Viikissä 8.

Sitten mennään pienempiin lukuihin ja ollaan vahvasti lähiöissä: Arabianranta ja Herttoniemi 7, Paloheinä 6, Kontula ja Munkkiniemi 5. Neljän niteen kirjastoja ovat Etelä-Haaga, Käpylä, Laajasalo, Lauttasaari, Malmi ja Pohjois-Haaga. Kolme löytyy Puistolasta, Tapulikaupungista ja Vallilasta. Kaksi on Jakomäessä ja Roihuvuoressa. Lopuksi on viisi kirjastoa ja kirjastoauto joista löytyy yksi.

Eli: Puolet 220 niteestä on puolessa tusinassa isoimmassa kirjastossa.

Kun kirjastossa menee hyllyn luo, kuten Paloheinän hyllyä esittävästä kuvasta huomaa, ei voi tietää onko kirjoja lainassa vai ei. Tilanteen näkee kirjastoluettelosta. Edellä mainituista 220 niteestä lainassa tai muuten liikenteessä oli 74 nidettä. Hyllyssä oli 142, kadonneita 3 ja yksi nide korjattavana. Lainassaoloastetta voidaan pitää aika hyvänä, selvästi näitä kirjoja luetaan.

Eli: kolmasosa niteistä oli lainassa. Näitä kirjoja käytetään!

Mutta onko tilanne kaikkialla sama? Ei suinkaan. Kuten yllä jo todettiin, Pukinmäen kaikki viisi nidettä olivat paikoillaan. Pääkirjastossa jossa kirjoja riittää, muutama oli lainassa, ja yleensäkin niitä oli kirjastokohtaisesti enemmän hyllyssä kuin lainassa. On kuitenkin yksi varsin vaikuttava poikkeus, Kallio. Siellä 14 nidettä oli lainassa ja hyllyssä vain viisi. Kuulostaa siltä että Kalliossa on liian vähän alan kirjoja! Kalliossa asuvat, ehdottakaa hankittavaksi lisää!

Eli: Kalliossa lähes kolme kirjaa neljästä oli lainassa.

En ole sen tarkemmin tilastoinut yksittäisiä nimekkeitä, mutta voin kertoa mikä on se yksi kirja joka on lähes jokaisessä kirjastossa. Se on Marja-Leena Parkkisen Ulos kaapista. Yksikään toinen nimeke ei nauti samanlaista suosiota kirjastohankintoja tekevien keskuudessa!

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sateenkaari hyllyssä”

  1. Eva Isaksson » Arkisto » Sateenkaari hyllyssä 2 kirjoittaa:

    24. lokakuuta 2008 kello 19.38

    [...] » Tasa-arvo 22.10.2008:Sateenkaari hyllyssä [...]

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in