Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Ylämäkeä kirjastoon

Esteettömyys – 21. lokakuuta 2008 klo 17.15

Tarkastamme Tapanilan kirjastoa


Tapanilan kirjastoon saapuvan pyörätuolin käyttäjän täytyy olla olympiaurheilija. Pihan jyrkät nousut ja luiskat nimittäin edellyttävät poikkeuksellisia nousuvoimia. Urheilukeskuksen vieressä toimivan lähikirjaston tarkasti kirjastonhoitaja Eva Isaksson (vihr.) tukijoukkoineen.

Etuovelle saakka selvittyään sisään pyrkijä kohtaa vanerisen luiskan ja joutuu jännittämään kestääkö se painavan pyörätuolin. Ovesta sisään pääseminen on haaste, sillä oviaukko on poikkeuksellisen ahdas.

Pienessä kirjastossa on puolen päivän maissa vielä hiljaista. Avulias kirjastovirkailija on heti valmis neuvomaan tulijoita. Esteettömyystarkastajat kumminkin torjuvat avuntarjouksen. Isaksson antaa tukijoukoilleen tiukan etsintätehtävän. Missä ovat kirjaston äänikirjat ja isotekstiset kirjat?

Tarkastukseen rientävät kanssaehdokkaat, tieteiskirjailija J. Pekka Mäkelä ja Jari Marjanen. Mäkelä löytää äänikirjat nopeasti ikkunanlaudalta. Marjanen sen sijaan joutuu pujottelemaan. Hyllyn reunasta löytyy vihje: isotekstiset kirjat on siirretty viihdekirjojen viereen. Mutta missä on viihdekirjallisuuden hylly?

Isaksson tietää kokemuksesta että erityisaineistoja saa usein hakea. Hän on tarkastanut lähes jokaisen Helsingin 36 lähikirjaston esteettömyyden. “Suomenlinnaan on tarkoitus mennä myöhemmin.”

Vanhat kirjastot kunnossa

Useimmissa kirjastoissa esteettömyys on kohtalaisessa kunnossa. Ehkä suurin haaste on kirjastojen ahtaus. Liikkumatilasta tingitään usein tietokonepöytien ja vitriinien hyväksi, kun kirjastojen tehtäväkenttä kasvaa. Tapanilan kirjastossa käy säännöllisesti liikuntavammainen asiakas, jolle täytyy kirjaimellisesti raivata tie hyllyjen luo.

Helsingin vanhat kirjastorakennukset - Kallion ja Rikhardinkadun kirjasto - osoittautuivat tarkastuksissa kiitettävän esteettömiksi. Molempiin on rakennettu hissi jolla pääsee kaikkiin kerroksiin. Kaupungin esteellisin kirjastokin löytyi tarkastuksissa. “Roihuvuoren kirjasto on todella kaunis, mutta liikuntavammaisilta ehdottomasti kielletty.”

Perinteiset sokkeloiset kirjastot korkeine hyllyineen ovat kuitenkin muutostilassa. Kirjastot pyrkivät yhä enemmän kohtaamaan asiakkaansa näiden omilla ehdoilla. Kirjastojen Kotipalvelu tuo aineistoja kotiin saakka ikääntyneille, jotka eivät itse pääse kirjastoon. Myös Tapanilan kirjastoon on luvassa remontti, joka toivottavasti poistaa joitakin sen esteistä.

Kaikkoavatko nuoret?

Vuorossa on tarkastuksen yhdenvertaisuusosuus. Onko tässä kirjastossa aineistoa seksuaalivähemmistöistä? Seksologian osastoa ei ole merkitty erikseen. Tukiryhmäläinen Merja Asumaa poimii hyllystä teoksen “Suutelun taito” ja kysyy onko kyseessä lastenhoito-opas, kuten hyllyopaste väittää. Homokirjoja ei tarkastuksessa löydy.

Tarkastus etenee kirjastojen kipupisteeseen, nuorten nurkkaan. Nuorten asiakkaiden määrä on ollut laskusuuntainen. Monella kirjastolla on usein nuorille tarjolla vain yksi hylly lastenosastolla.

Nuoria ei keskipäivän aikaan kirjastossa näy, joten Mäkelä ja Marjanen testaavat nuorten nurkkauksen. Tässä kyllä voisi kuvitella istuvansa kaikessa rauhassa. Asumaalla on itsellään teini-ikäinen poika. Käykö hän kirjastossa? Asumaa vastaa ensin myöntävästi, mutta liennyttelee sitten: “Harvakseltaan.”

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ylämäkeä kirjastoon”

  1. Tapanilan parakkikirjastoon tutustumassa eilen - Vihreä järjestöaktiivi Helsingin valtuustoon! kirjoittaa:

    22. lokakuuta 2008 kello 21.50

    [...] suunnitellussa tilassa. Tutustumiskäynnistä on kattava ja asiantunteva selostus täällä: http://www.evaisa.net/?p=579 (valokuvassa olen toinen [...]

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in