Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Ratikkaluola Vallilaan?

Liikenne – 15. lokakuuta 2008 klo 0.05

Vallilaan suunnitellaan maanalaista raitiovaunuvarikkoa. Asiasta järjestettiin 13.10.2008 tiedotustilaisuus, joka tuntuu herättäneen alueen asukkaissa runsaasti levottomuutta sen suhteen mitä tuleman pitää.

Oman taloyhtiönikin ilmoitustaululle ilmestyneen kartan mukaan varikkoluola näyttää aivan valtavalta: punaisen viivan sisään on piirretty alue joka näyttäisi olevan lähes puolet Vallilasta ja osa Hermanniakin. Luolasta ei tietenkään ole tulossa aivan näin iso, mutta näin suurta aluetta koskeva suunnitelma huolestuttaa.

Hauhonpuiston kunnostuksesta ei ole montakaan vuotta. Asukkaita huolestuttaa varmasti myöskin viihtyisäksi kunnostetun puiston - jollaisia Vallilassa ei ole ainakaan liikaa - pilkkominen. Lisäksi suunnitelmissa esillä ollut sisäänajo Hauhonpuiston puolelta on aivan ala-asteen vieressä.

Nykyinen ratikkavarikko on Hämeentien, Mäkelänkadun ja Sturenkadun rajaamassa kolmiossa joiden jokaisen liikennemäärät ovat huomattavat. Varikolle tulevaisuudessa liikennöivät parisataa ratikkaa kasvattavat liikennettä ennestään.

Ilmeisesti varikon sijoittamisella juuri Vallilaan tavoitellaan ratikoiden matkakilometrien säästöjä, kun niitä ei tarvitsisi ajaa kauemmaksi varsinaisilta reiteiltään. Tulevat raitiovaunut ovat pidempiäkin eikä niitä saada mahtumaan nykyisiin tiloihin. Vallilassa maanperä on kalliota, jota varmaan pidetään sopivana louhittavaksi.

Vaikka em. järkiperusteilla käsitän, miksi varikkoa suunnitellaan Vallilaan, sen suuri koko asuntoalueella ja koulun vieressä arveluttaa. Koskelan varikko on ollut vaihtoehtona tulevia varikkotiloja suunniteltaessa, ja ilmeisesti kaupunginsuunnitteluvirastoa houkuttelee mahdollisuus saada tuloja Koskelasta, koska varikon alueelle voisi saada tuloja tuottavaa asuntorakentamista, mikä Vallilassa olisi mahdotonta. Eli Vallilaa aiotaan rahoittaa Koskelan lyömisellä lihoiksi. Itse pitäisin Koskelaa parempana vaihtoehtona varsinkin siksi että se olisi Vallilaa paremmin laajennettavissa.

Etenkään en ymmärrä miksi varikon työntekijöille tarvittaisiin suunnitelmassa mainitut autopaikat. Keskusteluissa joita olen nähnyt, on esitetty että työntekijöiden pitää päästä varikolle aikaisin aamulla kun joukkoliikenne ei vielä kulje. Oletteko muuten huomanneet, että ratikat nytkähtävät liikenteeseen kuuden maissa aamulla, mutta bussit jo joskus viiden jälkeen?

Osittain kyse on myös asenteista, eli haluavatko työntekijät tulla töihin varikolle, mikäli eivät pääse sinne omalla autolla joukkoliikenteen sijaan? Kuinka kipeästi he tarvitsevat noita parkkipaikkoja? Tulisiko sittenkin halvemmaksi jos ne, joiden täytyy tulla aikaisin, tulisivat jollain muulla kulkupelillä kuin omalla autolla?

Puhun nyt pienoisella kokemuksen rintaäänellä. Isäni oli töissä Koskelan varikolla. Hän ei millään ilveellä olisi suostunut tekemään työmatkaa julkisilla, vaikka ne jo kulkivat kun hän lähti töihin, sillä ammattimies kulkee toki autolla.

Äitini, joka rahasti yli kolmekymmentä vuotta busseissa ja ratikoissa, joutui lähtemään töihin noihin aamun varhaisimpiin vuoroihin. HKL:n henkilökuntakuljetus kiersi poimimassa työntekijät aamuisin ja jättämässä heidät kotikulmilleen aamuöisin myöhäisimmän työvuoron päätyttyä. Se oli vain luonnollista - äitihän oli nainen, ei automies.

Suhtaudun joukkoliikenteeseen jo perhetaustan vuoksi aina mahdollisimman myönteisesti, mutta nämä luolan parkkipaikat eivät sijoitu kovin hyvin myönteisyysasteikolleni.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ratikkaluola Vallilaan?”

 1. Juha Tuhkanen kirjoittaa:

  17. lokakuuta 2008 kello 10.43

  Pöyristyneenä veronmaksajana ihmettelen sitä, miten HKL vedättää tässä asiassa. Se esittää asian olevan kiireellinen, vaikka HKL on laiminlyönyt jo vuosia Koskelan varikon kehittämisen. Koskela on totaalisessa vajaakäytössä ja osa siitä on vuokrattu harrastusmoottoriurheiluradaksi.

  HKL:n edustaja esitti raitiovaunuliikenteen kehittämisen vaativan massiivisia, suorastaan kertaluokan lisäyksiä hallitiloihin. Kuitenkin esitetyistä luvuista kävi ilmi, että vaunumäärää ollaan lisäämässä 35 vaunulla 165:een. Vaunujen keskipituus toki kasvaa joillakin metreillä kaluston uusiutuessa.

  Esitetyt lisävaunut mahtuvat loistavasti Koskelaan. Se on kaavoituksellisesti heti rakentamiskelpoinen varikkoalue, jossa on jo olemassa osa tarvittavista rakennuksista. Korjaushalli voisi hyvin toimia edelleen Vallilan nykyisissä tiloissa - sillekin löytyisi tilat Koskelasta.

  Hermannin ja Vallilan alle louhittavaksi esitetty luolasto on laajuudeltaan 200.000 m3, eli kahden eduskuntatalon luokkaa. Pelkkää kivilouhetta tulisi 20-25.000 autokuormaa. Kustannukset olisivat helposti 100 miljoonan haarukassa. Tähänkö pitäisi nyt upottaa joukkoliikenteen kehittämiseen tarkoitetut resurssit?

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in