Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Oranssi taivaanranta

Vaalimiete – 7. lokakuuta 2008 klo 14.13

Kun Jaalan Hartolan “Tähtiladossa” on kirkas havaintoilta, läheiset katuvalot sammutetaan. Yllä leviävä tähtitaivas on heti komeampi. Äitini mökillä Lopen Läyliäisissä voi vielä nähdä Linnunradan kirkkaan vyön, mutta Karkkilan suunnan taivaanranta on oranssi, eikä se valaistus ole sammutettavissa.

Kotikaupungissani Helsingissä tällaiset havainnot ovat haavetta vain. Valosaastetta tulee taivaan täydeltä, ja monet kaupungissa kasvaneet hädin tuskin tietävät miltä oikea tähtitaivas näyttää. Kun Helsingin yliopiston observatorio yli satakunta vuotta sitten kartoitti tähtitaivasta osana suurta tähtitaivaan valokuvakartoitusprojektia, Tähtitorninvuoren öinen taivas oli havaintoihin riittävän tumma. 1900-luvulla valosaasteen määrä lisääntyi tasaisesti, kunnes kaikki havaintotoiminta oli lopulta siirrettävä muualle. Muistan miten vielä 1970-luvulla tehtiin viimeisiä tähtitieteen approbaturharjoitustöitä. Harjoitustyöassistentti käytteli pihatornin vanhaa kaksoisrefraktoria, me opiskelijat palelimme vieressä.

Onko valosaaste välttämätön paha, ja onko siitä haittaa muillekin kuin tähtitieteen ammattilaisille ja harrastajille? Tarvitaanhan kaupungissa kuitenkin valaistusta jo turvallisuuden vuoksi.

Kun muutin nykyiseen kotiini, läheisen raitiovaunuhallin pihaa valaisevat valonheittimet oli suunnattu niin ylös, että kirkas valo loisti suoraan viistoon ylös talomme ikkunoihin. Kerran sitten tein ns. Helsinki-päivän aloitteen ja toivoin että heittimet voisi suunnata paremmin. Toiveeni toteutui, ja nyt valaistus on suunnattu raitiovaunuhallin omaan pihaan, ei taivaalle.

Suuri, ellei suurin osa valosaasteesta tulee kuvatun kaltaisesta turhasta valaisemisesta. Kun valonsäteet valaisevat taivasta, ne menevät hukkaan. Oikein kohdistetuilla valaisimilla taivaskin pysyy tummempana. Mikäli valaisimen muoto on oikea, eikä esimerkiksi pallomainen, säästetään myös energiaa kun valaistuksen voi kohdistaa sinne minne halutaan. Lisäsäästöjä syntyy kun alueilla, joilla jatkuva valaistus on tarpeeton, käytetään esimerkiksi ajastimia tai liikkeentunnistimia valaistuksen säätelyyn.

Kanarian saarilla, missä tehdään paljon tähtitieteellistä havaintotyötä, annettiin julistus tähtien valon puolesta. International Dark Sky Association ajaa asiaa konkreettisella tasolla ja mm. listaa valmistajia joiden valaisimet täyttävät tietyt vaatimukset. Tsekin tasavallassa on voimassa valosaastetta rajoittava laki, jolla mm. säädellään katuvalaistuksen suuntaamiskulmia. Koska näemme taas Linnunradan Helsingin yllä?

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in