Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Arabianrannan kirjasto

Kirjastovierailut – 7. lokakuuta 2008 klo 10.37

Plussaa: Hieno miljöö, hissi
Miinusta: Ahtauden tunne, hälyisä

Arabianrannan kirjasto sijaitsee Aralis-kirjastokeskuksessa. Tavallisen kirjastonkäyttäjän näkökulmasta Arabianrannan kirjasto on silti oma erillinen tilansa. Muiden kokonaisuuteen kuuluvien kirjastojen tarkkaa sijaintia on yllättävän vaikea hahmottaa.

Kirjasto on entinen Toukolan kirjasto, joka tätä ennen toimi kerrostalon kivijalkakirjastona Hämeentien varrella. Uusi kirjasto on puitteiltaan hieno, ja Taideteollisen korkeakoulun vaikutus näkyy upeina yksityiskohtina.

Erillistä invaparkkipaikkaa en huomaa missään. Sisäänkäynnin edessä on pienehkö, kiinteistössä asioiville tarkoitettu parkkialue.

Kirjastoon tullessani jouduin ensin ihmettelemään sisäänkäyntiä. Se on merkitty todella huomaamattomasti. Sisään johtava luiska, jota pitkin kaikki sisääntulijat kulkevat, on vaikuttava ilmestys. Ennen minua kirjastossa käynyt tukiryhmäläinen raportoi:

“Luiska on tällaiselle käyttäjälle, jonka fysiikassa ei ole liikkumisen kannalta muuta vikaa kuin menneisyys jalkapalloilijana ja jalkapallon muistoksi jättämä risa polvi, josta ei normaalisti ole isompaa riesaa, vaikea arvioitava. Se on loiva, mutta myös pitkä. Luiska aaltoilee, joka on ehkä hyvä rullatuolin käyttäjälle, jolla ei ole sähkörullatuolia. En huomannut keinoa päästä luiskan ohitse.

Luiskan jälkeen tulee avoin halli, josta näkee selvästi hissit, joilla pääsee kaupunginkirjastoon ja TAIK:in kirjastoon. Aulassa on myös selvästi merkitty miten liikuntavammaisten vessan löytää. Itse kirjastosta on ilmeisesti pelkät jyrkät portaat, joilla pääsee TAIK:in kirjastoon ilman kahta hissiä.

Kirjasto itse on korkea ja valoisa suuren kattoikkunan vuoksi. Valikoima on aika suppea, mutta itse paikkana se on viihtyisä valoisuuden ja vanhan teollisuusmiljöön vuoksi.”

Kaupunginkirjaston tiloihin vievä hissi tarvitaan noin puolen kerroksen tasoeron vuoksi. Se on läpikulkuhissi. Lähtiessäni seurasin miten lastenvaunujen kanssa kirjastoon tullut nainen nousi kirjastoon sitä käyttäen.

Kirjaston valaistus on toteutettu tyylikkäästi kohdistamalla kattolamput heijastaviin metallipintoihin. Itseäni vaivaa täällä hälyn tunne - on kuin kirjastossa kaikuisi jatkuvasti. Hyllyt ovat poikkeuksellisen korkeat. Keskipituinen päätetyössä niska-hartiaseutunsa kipeyttänyt asiakas joutuu kääntämään niskaa ikävään kulmaan ylähyllyjä tarkastellessaan.

Kirjasto on valikoimiltaan pienemmästä päästä. Vaikka sen tila on yläsuuntaan avara, niin hyllyjen välit tuntuvat ahtailta, ainakin paikoitellen. Työasemat oli selvästi sijoitettu paikalleen jo kirjaston tilaa suunnitellessa. Opasteet ovat kiiltäviä, eivät kovinkaan havainnollisia.

Kiertelemällä löysin isotekstiset ja äänikirjat. Kielivalikoima on pienessä kirjastossa pieni, lähinnä löytyy ruotsin ja englanninkielisiä kirjoja. Nuorilla on oma hyllynpuolikkaansa lasten ja aikuisten osaston vedenjakajana. Kirjastoon ei tule Voltti-lehteä, seksologian osastosta löytyi kolme iältään jo hiukan arvokasta seksuaalivähemmistökirjaa.

Käydessäni kirjastossa alkuillasta paikalla oli lähinnä aikuisia ja lapsia.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in