Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Itäkeskuksen kirjasto

Kirjastovierailut – 7. lokakuuta 2008 klo 0.24

Plussaa: Kielivalikoima
Miinusta: Ahdas

Itäkeskuksen kirjasto on osa Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoaa, joka sijaitsee aivan kauppakeskuksen vieressä. Sen sisäänkäynti on kuitenkin eri tasossa. Kauppakeskuksesta johtavan sillan suunnalta pyörätuolilla tai lastenvaunuja työntäen tuleva voi arpoa, kokeileeko hissiä jossa ei ole mitään merkintöjä, vai syöksyykö alas pitkää luiskaa.

Stoa on avattu 1984. Sen ulko-ovi on aikakaudelleen tyypillisen raskas. Kirjaston ovi on erikseen sisätiloissa. Sen turvaporttien eteen on kirjaston aulaan sijoitettu vapaasti seisova ilmoitustaulu, jossa kerrottu tiedote kirjaston lainauskatkosta on toki tärkeä - mutta se ahtauttaa sisäänkäynnin todella tehokkaasti.

Kirjasto on kahdessä kerroksessa. Kerrosten välillä liikennöi ylhäältä avoin hissi. Vaikka esteetön liikkuminen onkin periaatteessa huomioitu, niin kirjastosta saa sokkelomaisen vaikutelman. Joitakin todella tukalia nurkkauksia ja hankaliin paikkoihin sijoitettuja kalusteita ja kärryjä näkyy siellä täällä. Hyllyt ovat korkeahkoja.

Etsiessäni inva-wc:tä saankin etsiä pitkään, sillä vessat on sijoitettu toiselle puolen taloa, työväenopiston sisäänkäynnin eteen. Kirjaston punavalkoiset opasteet noudattavat Stoan yleisilmettä ja ovat todella selkeät. Valkoinen punaisella pohjalla erottuu erinomaisesti.

Asiakaspalvelulaitteita löytyy eri korkuisia. Vuosaaren tapaan palautusautomaatit ovat täälläkin tukalasti seisomakorkeudella. Alakerran atk-luokka vaikuttaa perin ahtaalta. Valaistus tuntuu jakautuvan epätasaisesti, niin että kirjastossa on hämärämmän valaistuksen saarekkeita.

Etsiskellessäni isotekstisiä ja äänikirjoja en heti tajua niiden melko keskeistä sijoittelua. Vaikka hyllyn kyljessä onkin opastekyltti, niin lähestyn hyllyä väärästä suunnasta. Sitten vasta huomaan toisen opasteen, joka on sijoitettu vaakatasoon hyllyn päälle. Olisikohan opaste saatavissa jonkin pidikkeen avulla pystyyn?

Kirjastossa on erillinen musiikkiosasto, ja erityisen laaja nuorten osasto. Jälkimmäinen sijaitsee lastenosaston vieressä, mutta se on nerokkaasti jakamalla saatu vaikuttamaan aivan omalta tilaltaan.

Itäkeskuksen kirjaston kielivalikoima heijastaa alueen monikulttuurisuutta. Kieliä, myös pieniä kieliä on todella paljon. Luen hyllyopasteita: serbi, kroatia, bosnia, albania, turkki, arabia, persia, kurdi, kiina, vietnam, thai, somali… Vuosaaren tapaan täälläkin on runsaahkosti venäjänkielistä kirjallisuutta.

Lehtiosasto on sekin kunnioitettavan laaja. Lehdet eivät täällä ole hyllyssä aakkosittain, vaan niitä on niin paljon että ne on järjestetty aihepiireihin. Lehtiä löytyy myös eri kielillä kohtuullisesti, ja niitä myös luetaan. Ei ole vaikea todeta että kirjasto on kaikenikäisten ahkerassa käytössä.

Laajaan lehtivalikoimaan kuuluu myöskin Voltti. Seksologiahyllyssä on paikalla seitseman seksuaalivähemmistökirjaa, yksi niistä ruotsinkielinen Homofamiljer.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in