Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Pasilan kirjasto

Kirjastovierailut – 29. syyskuuta 2008 klo 23.03

Plussaa: Valikoimat
Miinusta: Sisäänkäynnit

Pasilan kirjasto rakennettiin uudeksi pääkirjastoksi, kun ydinkeskustassa sijaitseva Rikhardinkadun kirjasto kävi ahtaaksi. Uudesta pääkirjastosta ei kuitenkaan koskaan kehittynyt kaikkien kaupunkilaisten olohuonetta. Itä-Pasilan betonikolosseista muodostuva kaupunginosa ei ole erityisen puoleensavetävä ympäristö. Pasilan asema on aivan vieressä, mutta silti kirjaston sijainti vastapäätä Messukeskusta, jonne kyllä riittää kävijöitä, tuntuu syrjäiseltä.

Kirjastoon on keskitetty monia valtakunnallisia toimintoja, ja koko rakennus onkin monin tavoin virastomainen. Täältä löytyvät Monikielisen kirjaston kokoelmat. Mitä hyvänsä harvinaisempien kielien kirjastoja sen kokoelmista löytyykään niin täältä ne voi poimia hyllystä. Keskiviikkoisin pääkaupunkiseudun kirjastojen aineistoa hyllykilometreittäin säilyttävässä Kirjavarastossa on avoimet ovet. Virastomaiset seinät kätkevät sisäänsä yllättävän paljon.

Itä-Pasilassa autot ja jalankulkuväylät on erotettu toisistaan kahdelle eri tasolle. Pyörätuolilla kirjastoon saapuva kuuluu ilmeisesti autoihin. Sisäänkäynti pyörätuolille saapuvalle on toisella puolella taloa kuin muille, alhaalla katutasossa ja todella ankea. En ole missään nähnyt näin monta pyörätuolisymbolia näin pienelle alalle liimattuina.

Mikäli pääkirjastossa on invavessa, sen täytyy olla jossain talon invasisäänkäynnin lähiuumenissa, sillä kirjaston asiakastiloista sitä on turha etsiä.

Kirjastoon voi toki tulla pyörätuolilla myös etuovesta, kunhan ensin pääsee jalankulkutasolle, ja selvittää tiensä etuoven luiskalabyrintista. Sisään mennään kahden todella raskaan oven kautta.

Vaikka kirjasto on nykyaikainen ja avarakin, niin tuntui että täällä hyllyt olisivat olleet aivan erityisen korkeat. Jouduin normipituisena kurkottelemaan ylähyllyille. Myös asiakaspalvelulaitteet tuntuivat olevan korkeammalla kuin monessa muussa toimipisteessä.

Ainoa nuori, jonka näin käydessäni tässä kirjastossa perjantaina juuri ennen sulkemisaikaa skeittasi ulko-oven lähistöllä. Nuorten osasto löytyy kirjaston äärimmäisestä peränurkkauksesta, lastenosaston takaa. Paikalla oli käydessäni lähinnä työikäisiä aikuisia sekä lapsia.

Kirjaston kokoelmat ovat sen luonteen takia laajemmat kuin lähikirjastoissa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistojä käsitteleviä nimikkeitä oli seksologiahyllyssä peräti parikymmentä, osa niistä englanninkielisiä.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in