Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Nuoruuteni kirjasto

Kirjastovierailut – 26. syyskuuta 2008 klo 15.04

Koluttuani kirjastokäyntieni yhteydessä seksologian hyllyjä hyvin monissa erilaisissa kirjastoissa mieleeni kumpusi henkilökohtaisia kirjastomuistoja.

Ensimmäinen kirjastoni oli Herttoniemen silloinen sivukirjasto. Se toimi Siilitiellä kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa, lasten ja aikuisten osasto eri sisäänkäynnein. Pitkänomaisessa tilassa kasvoi väkisinkin pohjoisesta etelään: lastenosastolta kohti aikuisten osastoa, aikuisten osastolla romaaneista tietokirjoihin.

Teini-ikäistä kiinnosti aivan tavattomasti kirjaston seksologiaosasto. 1960-luvun puolivälissä pörräsin kirjastonhoitajien ankaran, valvojan silmän alla yhä lähemmäs tätä kiehtovaa hyllyä. Uskaltaisinko selata sitä?

Neljä-viisitoistavuotiaana tein ankaran ponnistuksen ja lopulta tartuin seksuaalivähemmistöjä käsittelevään kirjaan. Se oli todella kuiva, kuvittamaton, ja kaiken lisäksi ruotsinkielinen. Minulla ei ole mitään mielikuvaa kirjan nimestä tai tekijästä, mutta muistan sen sijaan kyllä mainiosti miten kovasti tankkasin kolmannen tai neljännen vuoden kouluruotsillani sen sisältöä. Homot olivat tässä menneen ajan teoksessa ongelma, ja muut vähemmistöt vielä homojakin suurempi ongelma.

Muistan miten kannoin kirjan tiskille kirjapinkan väliin asemoituna, ja miten kuivan ja hiukan viivähtävän katseen kirjastonhoitaja loi minuun. Ikäänkuin hän olisi ollut hiukan surullinen?

Tuon kokemuksen jälkeen yritin mieluummin ostaa minua kiinnostavat alan tietoteokset. Kirjakaupassa ei tuijotettu, kun tiskille löi vaikkapa Lars Ullerstamin Sukupuoliset vähemmistöt. Kaunokirjallisuuden puolella oli helpompaa, oikeita homo- tai lesbokirjojahan ei silloin juuri ollut - tai jos olikin, niin niiden kannessa ei lukenut “homo”.

Herttoniemen sivukirjasto muutti sittemmin uusiin tiloihin. Teinivuosieni kivijalkakirjastoa ei enää ole. Hiukan se on harmillista - olisin niin mielelläni käynyt sielläkin verestämässä muistoja.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in