Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Malmin kirjasto

Kirjastovierailut – 24. syyskuuta 2008 klo 15.21

Plussaa: Sisäänkäynti, hälyttömyys
Miinusta: Paikoin ahdas

Sisään Malmitaloon

Malmin kirjasto sijaitsee Malmitalossa, jonne on ilmeisesti tarkoitus tulla jalan tai julkisilla. Näin ollen parkkipaikkoja ei ole lähistöllä.

Kirjasto on vain yksi Malmitalon toimijoista, mutta tavallisesti ihmisvirta käy nimenomaan kirjastoon. Hieno luiska on kaiteellinen ja suora, ja hyvin mitoitettu invaovi aukeaa automaattisesti. Tuulikaapista löytyvät avauspainikkeet, joita ei normaalisti tarvita. Kynnys on vähäinen. Heti oven toisella puolella on turvaportti joka on sijoitettu hieman hankalasti niin ettei ovesta pääse sisään suoraa linjaa.

Tietokoneita

Opasteet ovat huomaamattomat, osittain niiden puute saattoi johtua meneillään olevasta seinäremontista. Vasta kirjaston ovella on selkeä valaistu opaste. Lainaustiskin lähellä ja pääkäytävillä on helppo liikkua. Osassa käytävistä törmää kuitenkin pylväisiin tai avoimeksi jätettyihin oviin tai vitriineihin. Lehtiosasto ja nuorten osasto ovat ahtaita, ja osa tietokoneista on tungettu niin että niiden ja hyllyjen väliin jää kapeahkosti tilaa.

Asiakaspalvelulaitteet sijaitsivat riittävän matalalla, syvyyssuunnassa lainauslaitteelle oli noin 30 cm matkaa, mikä vaikutti paljolta - riittävätkö kädet, jos asiakas istuu pyörätuolissa?

Tuoli invavessan edessä

Malmitalossa on erillinen inva-WC, joka sijaitsee Malmitalon aulassa heti vahtimestarin kopin jälkeen. Kirjastolla ei ole omia wc:eitä. Inva-wc:tä säilytetään lukossa, eikä sinne pääse kuin kysymällä vahtimestarilta apua. Sen edessä seisoi tyhjä pyörätuoli, ja hetken päästä sen käyttäjä tuli wc:stä ryömien. Miksi hän oli jättänyt tuolinsa odottelemaan? Ehkä kääntyminen ei olisi onnistunut?

Isotekstiset kirjat löytyivät omasta nurkastaan aivan perältä. Niitä oli kohtuullinen valikoima. Äänikirjoja löytyi hyllystä muutama ja selkokirjoja parikymmentä. Näkövammaiset asiakkaat kuulemma pyytävät henkilökuntaa aina apuun.

Pääkäytävä

Valaistus kirjastossa oli pehmeä mutta riittävä - käynnin aikana tuli vielä luonnonvaloa korkeista ikkunoista. Kirjasto ei ole hälyisä, vaan akustiikaltaan hyvin suunniteltu. Lainaustiskin lähellä on merkintä induktiosilmukasta, mutta se ei toimi, eikä avulias henkilökunta osannut auttaa asiassa. Sama tilanne oli Malmitalon vahtimestarin tiskillä.

Ruotsinkielistä kirjallisuutta oli melko hyvä valikoima, myös lastenosastolla. Kaikkiaan ruotsinkielinen aineisto kattoi noin kuudesosan kirjaston hyllystöstä. Ruotsinkielisiä lehtiä löytyi silti yllättävän vähän, muutaman sanomalehden lisäksi vain kolme aikakauslehteä. Englanninkielisiä kirjoja oli noin 4 hyllyllistä, venäläisiä noin 2, muita yhteensä saman verran. Aikakauslehtipuolella löytyi 3 venäjäksi, 1 viroksi, 5 englanniksi, 1 ranskanksi ja 1 espanjaksi. Pienempien kielten puolelta mainittakoon Lastenosastolta arabiankielisiä kirjoja ja aikuisten puolelta muutaman somalinkielinen kirja.

Volttia ei tässä kirjastossa ole, seksologiahyllystä löytyi neljä seksuaalivähemmistökirjaa: Sateenkaari-Suomi, Ulos kaapista!, Rakkaus samaan sukupuoleen ja Hetero-olettamuksesta moninaisuuteen.

Nuorten nurkka

Nuorten osasto löytyy täälläkin sitä selvästi laajemman lastenosaston nurkasta. Ahtaudesta huolimatta nurkkauksesta on tehty tunnelmaltaan mukava kulmasohvineen. Pyötätuolin käyttäjän ei sovi olla nuori, jos mielii täällä koneen ääreen, sillä tasot ovat seisomakorkeudella.

Käyntihetkellä, perjantai-iltapäivänä tuntia ennen kirjaston sulkeutumista, asiakkaina oli ikäryhmien kirjo lapsista noin kuusikymppisiin. Paikalla oli paljon lapsia ja nuoria etsimässä lukemista viikonlopuksi. Lukusalissa 30-40 vuotiaita ihmisiä, enimmäkseen miehiä. Tietokoneilla istui varttunutta noin nelikymppistä väkeä. Nuoria naisia ja äitejä lapsineen pyöri kirjastossa myös paljon.

Malmin kirjaston tarkasti tukiryhmäläinen - kiitos!

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Malmin kirjasto”

 1. Maija Kukkonen kirjoittaa:

  30. syyskuuta 2008 kello 14.22

  Kiitos kirjastomme kartoituksesta. Induktiosilmukan puheeksiotto poiki sen, että tarvittavat välineet on löydetty, nyt pitäisi vielä saada paikalle kuulolaitetta käyttävä koehenkilö sen varmistamiseksi, että tekniikka on toimintakunnossa.
  Ruotsinkielisen aineiston kuvailussa on varmasti pieni lapsus: kirjakokoelmastamme noin 4 % on ruotsinkielistä. Malmin peruspiirin asukkaista vajaa 3 % on ruotsinkielisiä.
  Kokoelmapolitiikkamme perustuu ennen muuta seurantaamme aineiston menekistä sekä asukkaiden julkituomiin toiveisiin. Niinpä aineistostamme on aina huomattava osa lainassa, emmekä pidä hyllyssä kirjoja jotka eivät enää kiinnosta lukijoita. Lehtitilauksissa pyrimme vastaamaan asiakkaiden toiveisiin, seurannassanne olevaa Voltti-lehteä ei meiltä ole toivottu.
  Kirjastossamme käy varsin paljon pyörätuolilla liikkuvia asiakkaita, jotka hämmästyttävän tyynesti pujottelevat paikoin todellakin ahtailla väylillä.
  Maija Kukkonen
  kirjastonjohtaja, Malmin kirjasto

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in