Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Töölön kirjasto

Kirjastovierailut – 20. syyskuuta 2008 klo 0.08

Plussaa: Kokoelmat
Miinusta: Liian pienet hissit

Töölön kirjasto edustaa komeinta 1960-lukulaista arkkitehtuuria, jonka jäljiltä löytyy näyttäviä portaikkoja mutta ahtaita hissejä.

Olin Töölön kirjaston yhteystiedoista huomannut puuttuvan pyörätuolisymbolin. Osasin odottaa että kirjasto olisi esteellinen, mutta vielä sisään tullessani en oikein tajunnut mistä kiikastaa. Invaparkkipaikkoja on peräti kaksi, ja portaaton asvaltoitu polku johtaa sisäänkäynnille. Ovet ovat raskaat, mutta aulaan pääsee muuten, ja joka kerrokseen pääsee hissillä. Hetken tarkastelun jälkeen totuus vihdoin valkeni: hissit ovat neljän hengen hissejä - aivan liian pieniä.

Pyörätuolilla tuleva siis kyllä periaatteessa pääsee sisään Töölön kirjastoon. Hän pääsee lehtisaliin ja lastenosastolle, mutta aikuisten kauno- ja tietokirjallisuus sekä musiikki kannattaa unohtaa.

Musiikkiosastolla olisi muutakin harmin aihetta. Muuta lattiatasoa matalammalle on sijoitettu arkkitehtonisesti tyylikäs pyörylä, jonne ei selvästikään ole katsottu tarpeelliseksi hankkia luiskaa - eiväthän luiskan tarvitsijat pääse ylimpään kerrokseen!

Kirjasto on kyllä muuten sangen avara ja komeat portaat niin loivat että kepin avulla liikkunut ikämies näkyi selviävän niistä hyvin. Inva-WC on alakerrassa ja erillinen. Harmittavasta esteellisyydestään huolimatta tilat ovat avarat ja käytännölliset - tosin asiakaspalvelupäätteet oli täällä sijoitettu melko korkealle.

Töölän kirjastossa on hyvä valikoima ruotsinkielistä kirjallisuutta. Se on sijoitettu erikseen omalle parvelleen, niin kauno- kuin tietokirjallisuuskin. Toisesta kerroksesta löytyy kohtuullinen valikoima erikielisiä kirjoja ja lehtiosastolta muutamia vieraskielisiä lehtiä.

Seksologian kirjat tuottavat pienen yllätyksen: kahdeksan nimikettä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Löydän jopa oman vanhan kirjani, Homona ja lesbona Euroopassa. Lehtiosaston valikoimiin kuuluu myös Voltti.

Asiakkaiden ikäkirjo oli laaja, kirjasto on selvästi kaikenikäisten suosiossa - vain lastenosaston jatkeeksi perinteiseen malliin sijoitetulla nuortenosastolla oli tyhjää.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Töölön kirjasto”

 1. Anne Ala-Honkola kirjoittaa:

  30. syyskuuta 2008 kello 13.35

  Kiitos palautteesta! Töölön kirjaston esteettömyyttä on parannettu palvelualueuudistuksen yhteydessä 2007. Sisääntuloaulan Asko-asiakastietokoneista yksi on suunniteltu esteettömäksi ja se soveltuu pyörätuolin käyttäjälle.

  Töölön kirjaston hissit ovat valitettavan ahtaat eivätkä isot pyörätuolit ja lastenrattaat mahdu sinne, pienemmät kyllä mahtuvat. Hissien pienuus johtuu siitä, että kun hissit uusittiin EU-säädösten mukaisiksi, ne samalla pienenivät, koska hissikuilut ovat ahtaita.

  Töölön kirjastoon on tulossa peruskunnostus vuosina 2010-2011. Silloin myös kirjaston esteettömyyttä saadaan toivottavasti jälleen parannettua.

  Anne Ala-Honkola
  kirjastonjohtaja
  Töölön kirjasto

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in