Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Kallion kirjasto

Kirjastovierailut – 18. syyskuuta 2008 klo 23.32

Plussaa: Luki-info, äänikirjat, vähemmistömyönteisyys
Miinusta: Musiikkiparville pääsy

Kallion kirjasto kuuluu Helsingin hienoimpiin kulttuurilaitoksiin. 1912 valmistunut rakennus on Suomen ensimmäinen yksinomaan kunnan varoilla rakennettu kirjasto. Rakennus saneerattiin 1989-90 vastaamaan nykyajan tarpeita, ja iästään huolimatta rakennus palvelee käyttäjiään kiitettävästi. Kantakaupungin kirjastot ovat tilastojen mukaan kovassa käytössä, ja sen huomaa erityisesti täällä.

Kirjaston ovelle ja edelleen ovelta ensimmäiseen kerrokseen johtavat vanhanaikaiset kiviportaat. Liikuntavammaisten asiakkaiden sisäänkäynti on järjestetty ovisummerilla varustetusta sivuovesta. Sivuovesta pääsee suoraan 8 hengen hissiin, jolla pääsee edelleen kaikkiin kerroksiin.

Invaparkkia osoittava liikennemerkkikin löytyy - sen kohdalle oli pysäköity henkilöauto, jonka tuulilasissa ei näkynyt merkkiäkään invatunnuksesta.

Kallion kirjasto on kunnostautunut esteettömyystyössä. Sen tiloissa on toiminut 1993-2000 Lukinurkkaus. Nykyään ns. monikäyttöhuone on edelleen omistettu selkokirjoille, äänikirjoille ja isotekstisille kirjoille, joita on hyllyseinällinen. Lisäksi tästä Luki-infossa löytyy runsaasti esitteitä ja tietoa.

Kirjastossa oli siellä käydessäni runsaasti eri ikäisiä asiakkaita. Tilat on hyödynnetty tarkkaan - joka sopukasta löytyi työskentely- ja lukupisteitä, jotka olivat ahkerassa käytössä. Lastenosastolla oli käymässä koululuokka, ja somalitytöt selailivat kiinnostuneina näytteille asetettuja näkövammaisten lasten koskettelukirjoja.

Vanhassa rakennuksessa tilat ovat kuitenkin aina hiukan ahtaat, ja alakerrassa pylväät kaventavat kulkureittejä. Invavessan löysin kohtalaisen haeskelun jälkeen lainaustiskin läheltä. Sekä miesten että naisten WC oli molemmat mitoitettu pyörätuolin käyttäjille. Esteeton.fi -verkkosivustolla kirjaston esteettömyysratkaisuja on kuvailtu varsin yksityiskohtaisesti kuvin.

Ylin kerros - entinen ullakko - on omistettu lapsille ja nuorille. Tila näytti huolella lapsia varten suunnitellulta ja todella houkuttelevalta. Nuorten puoli vaikutti asialliselta. Asiakaspalvelutiskin luota löytyi yllättäen myös lastenhoitohuone.

Ylimmässä kerroksessa sijaitsee kaksi musiikille ja musiikkilehdille varattua parvea, jotka valitettavasti ovat liikuntaesteisten saavuttamattomissa. Ensimmäisestä kerroksesta puolestaan löytyy varsin laaja vieraskielisen kirjallisuuden osasto, tosin lehtiosaston kielivalikoima ei näyttänyt kovin suurelta.

Kalliossa kun ollaan, lehtivalikoimiin kuuluu ilman muuta Voltti. Seksologia-hyllyluokassa paikalla oli useita seksuaalivähemmistöjä käsitteleviä nimikkeitä, mm. Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia, Positively gay, Lesboidentiteetti ja kristillisyys.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in