Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Vallilan kirjasto

Kirjastovierailut – 16. syyskuuta 2008 klo 23.20

Plussaa: Sisäänkäynti, valaistus, Voltti
Miinusta: Äänikirjoja ja isotekstisiä kirjoja vaikea löytää

Vallilan kirjasto sisältä

Vallilan kirjasto on oman kaupunginosani perinteikäs kirjasto. Vaikka se toimii uudessa, 1991 valmistuneessa rakennuksessa, se on palvellut työläiskaupunginosan asukkaita vuodesta 1908. Kirjasto vietti 100-vuotispäiviään syyskuussa 2008. Samassa rakennuksessa toimii päiväkoti, mutta lapsiperheiden suhteellinen vähäisyys alueella näkyy: lastenosasto on melko hiljainen.

Kirjasto on yhdessä kerroksessa, ja esteettömyydeltään kohtuullista tasoa. Arkkitehtuuri vaatii täälläkin veronsa ja joidenkin hyllyjen luo pitää pujotella tyylikkään tukipylvään ohi.

Vallilan kirjaston invaparkkiVallilan kirjaston sisäänkäynnin edessä

Kirjasto sijaitsee aivan Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä. Sinne on helppo tulla sekä jalkaisin, julkisilla että muilla kulkuneuvoilla. Aivan kirjaston oven edessä on invaparkki. Se on osoitettu liikennemerkillä, jonka maalaus on asvaltista kulunut lähes kokonaan pois.

Kirjaston sisäänkäynnin edessä on pieni aukio, joten sisään pyrkivällä on tilaa odotella, jos sisäänkäynti osoittautuu hankalaksi - tietysti edellyttäen ettei tilassa ole autoa pysäköitynä, kuten kantakaupungin ylimääräisille tiloille yleensä käy.

Vallilan kirjaston oviVallilan kirjaston sisääntuloaula

Pääseekö kirjaston ovesta sisään pyörätuolilla? Luulisin, että se on siinä ja siinä. Oviaukon saa avattua leveämmäksi, mutta siihen tarvitaan varmaan henkilökuntaa paikalle. Muissa kirjastoissa käynyt osaa kuitenkin arvostaa Vallilan kirjastoa, sillä kaiken kaikkiaan sisäänkäynti on selkeä ja mutkaton, eikä pieni kynnys toivottavasti haittaa.

Sisääntuloaulasta on kohtuullisen helppo havaita kirjaston eri alueet. Valaistus on kaunis, aulatila avara. Opasteet jättävät kumminkin toivomisen varaa. En löytänyt äänikirjoja (vain lastenosaston äänikirjat), eikä isotekstisten kirjojen osastoa ollut merkitty mitenkään. Kirjasto on ollut remontissa satavuotisjuhliensa edellä, ehkä tämä on jäänyt vielä remontin jäljiltä kesken?

Kirjastossa käydessäni lähes kaikki asiakkaat istuvat joko lukemassa lehtiä tai työskentelemässä asiakaspäätteillä. Palvelutiskin luona on poikkeuksellisen hiljaista. Lehtihyllyt ovat miellyttävän matalat, ja kirjastossa on myös yksi muita alemmas sijoitettu HelMet-pääte.

Naisille ja invalideille

Olen käynyt Vallilan kirjastossa varsin usein huomaamatta koskaan WC.n sijaintia. Sen löytää kyllä helposti aivan sisäänkäynnin läheltä. Erillistä inva-WC:tä ei ole, vaan se on yhdistetty naisten WC:n kanssa.

Kirjaston käyttäjien ydinjoukko Vallilassa on 30-60-vuotiaiden haarukassa. Nuorten nurkkaus lastenosastolla on tyhjillään. Kirjat muilla kielillä kuin suomeksi löytyvät sen vierestä kirjaston perältä. Kielivalikoima ei ole kovin laaja, mutta ei ole kirjastokaan suuren suuri.

Vallilassa on kirjat luokiteltu kirjaston oman luokituksen mukaan aihepiireihin. Ihmisen seksuaalisuuden kohdalta vähemmistötietoa etsiessäni vedän vesiperän, tarkistettuani ensin että sellainen perusteos kuin Ulos kaapista toki on kirjaston kokoelmissa - se sattuu olemaan nyt lainassa. Sen sijaan lehtihyllystä löytyy yksi kaupunginkirjaston turhan harvoista Voltti-lehdistä.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Vallilan kirjasto”

  1. Harri Sahavirta, Vallilan kirjaston johtaja kirjoittaa:

    2. lokakuuta 2008 kello 13.52

    Kiitos sinulle, Eva, palautteestasi. Vallilan kirjasto on käyttäjälukuja katsottaessa pieni kirjasto Kallion ja Pasilan välissä. Pinta-alalta olemme kuitenkin suhteellisen suuri ja tämä vuoksi - toivottavasti - esteetön ja helposti saavutettavissa oleva. Remontissa pyrimme huomioimaan juuri näitä seikkoja. Kokoelmatyössä puolestaan pyrimme pieneen, mutta monipuoliseen (ja moniarvoiseen) kokoelmaan.
    Kuten mainitsitkin kirjasto avattiin hiljakkoin remontin jälkeen ja opasteet ovat tästä syystä vielä puutteellisia. Osittain tämä johtuu siitä, että eri aineistolajit etsivät vielä omaa paikkaansa, mutta halusimme myös nähdä tilan valmiina ennen opasteiden suunnittelua. Näin mm. WC:n opasteet ovat yhä alkuperäiset ja ne tullaan muuttamaan: tuo WC/N WC/INV saattaa olla melko hankalasti tulkittava opaste monelle käyttäjälle…

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in