Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Kirjastotarkastus!

Kirjastovierailut – 11. syyskuuta 2008 klo 16.10

Astuin ensimmäisen kerran omaan lähikirjastoon kahdeksanvuotiaana. Kannettuani vuosien mittaan kotiin valtavat pinkat luettavaa voin kehua kirjastolaitosta täydestä sydämestäni. Minulle on tärkeää että kirjasto voisi jatkossakin tarjota tällaisia elämyksiä kaikille - yhdenvertaisesti.

Kirjastojen esteettömyydestä on olemassa jonkin verran hyvää aineistoa. Itse olen koonnut muutamia hyödyllisiä linkkejä. Tiedän että kirjastoissa työskentelee avuliasta, valveutunutta väkeä, joka reippaasti palvelee asiakkaitaan.

Minua kiinnostaa ottaa selvää, millaiset tilat ja resurssit Helsingin kaupunginkirjastolla on tarjota käyttäjilleen juuri nyt. Missä määrin ne ovat saavutettavissa, ja missä on kaikesta huolimatta toivomisen varaa?

Kirjastoja on paljon - kutakin toimipistettä kohden laskettu keskimääräinen asukaspohja on noin 15 500 asukasta. Toimipisteluettelosta huomaa, että liikuntavammaisen on turha yrittää Töölön, Roihuvuoren ja Suomenlinnan kirjastoihin. Niiden kohdalta näet puuttuu pyörätuolisymboli, samoin kirjastoautojen.

Itse olen käynyt ainakin Vallilan, Kallion, Töölön, Richardinkadun, Itäkeskuksen, Pasilan, Pohjois-Haagan ja Herttoniemen kirjastoissa sekä Kirjasto 10:ssa. En ole kuitenkaan katsellut kaikkia näitä toimipisteitä “sillä silmällä”.

Kirjastojen omilta kotisivuilta löytyy esteettömyyteen liittyen joitakin johtolankoja. Kallion kirjastossa on toiminut erilaisten oppijoiden neuvontapiste, ja kirjastossa on edelleen kohderyhmälle soveltuvaa aineistoa, ks. Kallion kirjaston Luki-info. Malmin kirjaston sivuilla luetellaan viittomakielisiä videoita, muttei kerrota niiden taustoja mitenkään. Miksi juuri Malmilla on tällainen videokokoelma?

Muitakin yhdenvertaisuuteen liittyviä tietoja kirjastoista toki kannattaisi tarkistaa. Maahanmuuttajaperheitä asuu kaupungissamme yhä enemmän. Miten hyvin niistä löytyy erikielistä kirjallisuutta? Kaupunginkirjasto hankkii kirjallisuutta ruotsiksi, pohjoismaisilla ja ns. suurilla kielillä. Muita vieraita kieliä varten on Monikielinen kirjasto, jonka kokoelmat on sijoitettu Pasilaan pääkirjastoon.

On monia muitakin käyttäjäryhmiä joita kirjaston palvelut koskettavat. Mietin, löytävätkö esimerkiksi seksuaalivähemmistöt kirjastoista tarvitsemansa kirjat, tai vaikkapa Voltti-lehden lehtihyllystä? Mikä on Helsingin homoystävällisin kirjasto? Entäpä hyvä kakkonen?

Eikä sovi unohtaa nuoria. Huolimatta kirjastojen suuresta käyttöasteesta sopii olla huolissaan, kasvavatko nykynuoret riittävässä määrin kirjaston käyttäjiksi? Onko kirjastossa heitä varten kunnollinen nuorten osasto ja siihen liittyen oleskelutilaa, vai onko nuortenosasto vain nurkkaus lastenosastolla?

Tulevaisuus on haaste. Mikäli uusi keskuskirjasto rakennetaan, otetaanko siinä varmasti kaikki yhdenvertaisuusnäkökohdat huomioon? Parhaassa tapauksessa kirjastosta voisi tulla kaupungin esteettömin ja monikulttuurisin toimipiste.

Aion lähiaikoina käydä niin monessa lähikirjastossa kuin suinkin ehdin. Aion lisäksi pyytää muitakin kirjaston ystäviä katselemaan omia lähikirjastojaan tarkemmin. Olen laatinut kyselyn, jossa kuka tahansa Helsingin kaupunginkirjaston käyttäjä voi kertoa kokemuksistaan ja havainnoistaan.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in