Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Kirjastovierailut

Kouvolan kirjastoauto Regina

EsteettömyysKouvola – 14. huhtikuuta 2011

Olen kerran käynyt Huhdasjärven lainausasemalla kun se vielä oli Jaalan kunnan aikoihin toiminnassa ilmoitettuina harvoina aikoina. Sitten lainausaseman aukiolo siirrettiin työaikaan, niin ettei työssä käyvä sinne ehtinyt. Kun Jaala yhdistettiin 2009 usean muun kunnan ohella uudeksi Kouvolaksi, lainausaseman on korvannut kirjastoauto.

Alkuvuodesta 2011 julkistetussa kirjastoverkkoselvityksessä Huhdasjärven lainausasemaa ehdotetaan lakkautettavaksi. Tavallaan kyse on muodollisuudesta, sillä tiettävästi vanha lainausasema on tyhjennetty jo aikaa sitten.

Kirjastoauto pysähtyy Huhdasjärven entisen koulun pihassa parittomien viikkojen keskiviikkoisin kello 11:05. Ajan hankaluuden takia minun piti odottaa pidempään sairaslomaan saakka että pääsen kirjastoautoa katsomaan.

Auto kurvaa pihaan aikataulun mukaan. Osaan odottaa, ettei kirjastoauto ole esteetön, vaan sinne on pystyttävä kiipeämään kuten muihinkin portaallisiin busseihin. Ensimmäistä, jyrkkää askelmaa lukuun ottamatta selkeästi reunamerkityt portaat ovat kumminkin yllättävän loivat ja kaide antaa tulijoille tukea. Täällä Huhdasjärvellä asiakkaat näyttävät kaikki olevan ainakin tällä kertaa varttuneita kansalaisia, joten sisäänpääsyn kohtuullinen helppous on plussaa.

Täytyy omaksi häpeäkseni myöntää, että tämä on elämäni ensimmäinen kirjastoautokäynti. Ennakkokäsitykseni valikoimasta pitää suppeuden osalta paikkansa, mutta silti autosta löytyy kiinnostavaa ja tuoretta luettavaa. Ensi alkuun opasteet hämmentävät. Löytyy romantiikkaa ja sotaa, mutta missä on tavanomainen romaaniosasto? Äkkään sen lopulta auton keskivaiheilta, mutta se on pienempi kuin viereiset teemavalikoimat.

Lapsille ja nuorille on varattu reilusti tilaa ja valikoimaa kirjastoauton takaosassa, mutta tällä pysähdyspaikalla heitä ei näy.

Hyllyt on täytetty lattiasta kattoon, mikä on ahtaassa tilassa ymmärrettävää. Lehtihyllyn kulmalta löytyy siirrettävä tikas. Äänikirjat ovat auton etuosassa virkailija-kuljettajan valvovan silmän alla.

Suomalainen kirjastoautotoiminta täyttää muuten tänä vuonna 50 vuotta, ja elokuussa järjestetään kansainvälinen kirjastoautofestivaali Turussa. Lisätietoa kirjastoautojen historiasta löytyy Antero Kyöstiön 2004 laatimasta Kirjastoautohistoria-katsauksesta.

Ei kommentteja »

Haanojan kirjasto

Kouvola – 31. heinakuuta 2010

Haanojan kirjasto sijaitsee Kouvolan keskustasta etelään paikallisessa palvelukeskittymässä. Päiväkoti on selkeästi merkitty, mutta kirjastosta kertova teksti on kiinnitetty ovisyvennykseen. Tulija joutuu hetken miettimään, missä kohtaa kirjasto mahtaa sijaita.

Huomaamaton sisäänkäynti

Huomaamaton sisäänkäynti

Huomaamattomasta ulkonäöstä huolimatta sisällä rakennuksessa on varsin asiallinen kirjasto. Asiakkaitakin täällä parveilee kiitettävästi huolimatta todella helteisestä heinäkuisesta päivästä.

Aivan sisäänkäynnin edessä on merkitty invaparkkipaikka. Siitä tie kirjastoon johtaa loivien mutta harmillisten kynnysten ja perinteisen vedettävän oven ohi. Ovenedusritilää ja kynnystä on sentään loivennettu metallisilla luiskilla.

Päätteet ikkunapöydällä

Päätteet ikkunapöydällä

Tämä kirjasto kuuluu niihin, joita suunniteltaessa ei tietoteknisten laitteiden sijoittelua ole pohdittu etukäteen. Asiakkaiden päätteet löytyvät pitkältä ikkunaneduspöydältä, jossa työskentelyolosuhteet eivät ole ihanteelliset, vaikka ikkunasta avautuma maisema onkin mukavaa katseltavaa.

Hyllyrivistöjen välissä on täällä kohtuullisesti tilaa liikkua ja ainakin kesäpäivänä valaistus on varsin miellyttävä. Ylhäällä, portaikon päässä, on rauhallinen lukuparvi. Tänne olisi varmasti saanut mahtumaan hiukan lisääkin yläkertaa ja hissin.

Yleisnäkymää yläkerran lukuparvelta

Yleisnäkymää yläkerran lukuparvelta

Esteettömyydestä kirjastolle voi antaa tyydyttävän arvosanan. Isotekstiset, selkokirjat ja äänikirjat löytyvät ilahduttavasti heti ovensuusta hiukan matalammasta hyllystä. Vaikka erillistä invavessaa ei ole, niin molemmat asiakas-WC:t ovat todella tilavia.

Kirjaston heikkouksiin kuuluvat opasteet. Ne löytyvät hyllyjen päältä kuten niin monista muistakin kirjastoista, mutta täällä ne ovat oudosti taaksepäin kallellaan. Jotkin opasteet on jälkeenpäin tehty käsin.

Kallellaan ja ylhäällä

Kallellaan ja ylhäällä

Lasten osasto on sijoitettu kätevästi heti sisäänkäynnin yhteyteen. Nuortenosasto on siitä selkeästi erillään, mutta nuorille ei ole saatu tänne mahtumaan riittävän kokoista nurkkausta.

Kirjastosta saa varsin yleisvaikutelman viihtyisänä paikkana, jonne lähistöllä asuvien on helppo poiketa asiointireissullaan.

Näköalassa ei ole moittimista

Näköalassa ei ole moittimista

Ei kommentteja »

Valkealan kirjasto

Kouvola – 31. heinakuuta 2010

Valkealan kirjasto on ulkonaisesti varsin vaatimattoman oloinen - mutta kuten monen kirjaston kohdalla, ulkoasu pettää. Vaikka sisäänkäynti on yllättävänkin karu, tila on sisältä moderni ja tyylikäs.

Kirjaston piha ei ole tasainen, vaan parkkialueelta ovelle on jonkin verran nousua. Matalat portaat voi tarvittaessa ylittää kiinteää sementtiliuskaa pitkin.

Kirjaston huomaamaton sisäänkäynti

Kirjaston huomaamaton sisäänkäynti

Saavuin kirjastoon perjantaina aamupäivällä. Paikalla ollut henkilökunta tuijotti oudompaa kävijää avoimen hämmentyneesti. Käykö tässä kirjastossa etupäässä kanta-asiakkaita? Myöhemmin kirjastoon pelmahti ryhmä lapsia, jotka olivat kirjastossa kuin kotonaan.

Kirjastotilaa suunniteltaessa on keskitytty kaikkein perinteisimpiin asioihin: hyllyihin, palvelutiskiin, lukualueisiin. Sen sijaan asiakaspäätteet on sijoitettu vaikean oloisesti nurkkauksiin ja sivupöydille. Niiden mitoitukset ovat keskivertokäyttäjää varten.

Palvelutiski

Palvelutiski

Kuumana kesäpäivänä en kohtuullisen etsiskelyn jälkeen löytänyt äänikirjoja. Isotekstiset ja selkokirjat kyllä paikansin hiukan sivummalta. Vieraskielinen kirjallisuus on ovelasti sijoitettu yhteen kielten oppikirjojen ja sanakirjojen kanssa, ikäänkuin näiden kirjojen lukijat olisivat kaikki kielten opiskelijoita.

Hyllyrivistöä

Hyllyrivistöä

Kirjastossa ei ole erillistä invavessaa, vaikkakin muut WC-tilat ovat kohtalaisen avarat. “Poistuessasi avaa molemmat lukot” kertoo oveen liimattu tarra, enkä voi kuvitella kenenkään poistuvan tällaisesta ovesta pyörätuolissa istuen.

Pääopasteet ovat isot ja näkyvästi esillä, mutta tarkempi opastus jättää toivomisen varaa. Mitenkähän kaunokirjallisuuden aakkostus oikein mahtaa kulkea?

Päätenurkka

Päätenurkka

Ei kommentteja »

Kouvolan kirjasto

Kouvola – 30. heinakuuta 2010

Kouvolan kirjasto, joka toimii myös maakuntakirjastona, sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa. Kirjastorakennus on valmistunut 1971 ja edustaa hyvin aikansa arkkitehtuuria. Matalan kirjastorakennuksen sisäänkäynti on todella huomaamaton. Sen löytyvyyttä kohentaa 2007 paljastettu kouluneuvos Helvi Hongan patsas kirjaston edessä.

Kirjaston sisäänkäynti on huomaamaton

Kirjaston sisäänkäynti on huomaamaton

Pääsisäänkäynnin puolella ei ole invaparkkia, mutta automaattiovet helpottavat sisään saapumista - tosin ne eivät ole suorassa linjassa. Pelkän tuulikaapin sijasta kirjastolla on myös erillinen tilava eteinen, josta inva-wc löytyy etsiskelemättä.

Sisällä kirjastossa katse alkaa poimia monia poikkeuksellisia piirteitä. Ensinnäkään tässä kirjastossa ei tarvitse törmäillä ahtaissa hyllyväleissä. En tiedä, olenko koskaan käynyt kirjastossa, jossa on näin avarat tilat. Toinen paljon nähnyttä kävijää hämmästyttävä asia on matalalle sijoitettujen esittelypöytien määrä. Monia teemakokonaisuuksia ja uutuuksia on koottu tyrkylle niin, ettei niitä selailevan tarvitse kurkotella.

Näkymä palvelualueelle

Näkymä palvelualueelle


Automaattia joka korkeudelle

Automaattia joka korkeudelle

Myös asiakaspalveluautomaattien rivistö yllättää: kolme automaattia, joista jokainen on eri korkuinen. Mataluuden ihanne on täällä niin kaikenkattava, että alan poikkeuksellisesti huolestua pidemmästä asiakaskunnasta - entä jos selkä ei kestä kumartumista?

Kirjaston valaistus on miellyttävän tasainen. Kattoikkunoiden lävitse siivilöityy juuri sopivasti päivänvaloa, sen sijaan en tiedä millainen valaistus on pimeän aikaan, sillä olen käynyt täällä vain keskellä päivää.

Daisy-äänikirjavalikoimaa

Daisy-äänikirjavalikoimaa

Kirjaston vahvuuksiin pitää lisätä opasteet, mustaa valkoisella kiiltelemättömällä pohjalla. Isotekstisten, selkokirjojen ja äänikirjojen sijainti ja opasteet olivat suorastaan esimerkilliset ja aineistoa paljon. Äänikirjojen puolella näkövammaisille tarkoitetut Celia-kirjaston äänikirjat olivat erikseen varsin selkeästi esillä.

Oleskelutilaa on tässä kirjastossa kiitettävästi, eikä lasten ja nuorten osastoa ole tarvinnut ahtaa tiiviisti kiinni toisiinsa. Sen huomaa myös kirjastossa viihtyvästä asiakaskunnasta, joka edustaa varsin laajaa ikäryhmien kirjoa.

Hyllyjen väliin todella mahtuu

Hyllyjen väliin todella mahtuu

Koska kyseessä on maakuntakirjasto, kokoelmat ovat erityisen kattavat ja myös kielillä löytyy tyydyttävä määrä lehtiä. Kaakkois-Suomessa kun ollaan, venäjänkielistä aineistoa on runsaahkosti.

Ei kommentteja »

Kuusankosken kirjasto

Kouvola – 29. heinakuuta 2010

Kuusankosken kirjasto sijaitsee Kuusaan keskustassa, Kymijoen rannalla sijaitsevassa Kuusankoskitalossa, jonka yhteydessä on mm. elokuvateatteri, taidenäyttelytila ja kokoustiloja. Talo on hieno joten kirjastoltakin on lupa odottaa paljon. Eikä se petä kävijän odotuksia. Tyylikäs kirjasto kilpailee Kouvolan kirjaston kanssa kaupungin parhaan kirjaston tittelistä.

Kirjasto sijaitsee Kuusankoskitalossa

Kirjasto sijaitsee Kuusankoskitalossa

Kävin jo entuudestaan tutussa kirjastossa heinäkuussa 2009. Se on suuri, avara tila, jossa kokoelmat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Sisään on melko helppo tulla, minkä sain todeta seuratessani pyörätuolilla kirjastossa rullailevaa asiakasta. Esteettömyyden perusasiat kuten hissi ja invavessa ovat kunnossa. Moitittavaakin löytyy: hyllyt ovat hiukan tavallista korkeamman oloiset, ja tyylikkäisiin portaisiin saattaa niiden alitse kulkiessa epähuomiossa törmätä.

Rullaten kirjastoon!

Rullaten kirjastoon!

Hyllyjen välissä on kohtuullisesti tilaa, tässä kirjastossa mahtuu kyllä liikkumaan. Tässäkin kirjastossa oudommalla kävijällä on hiukan vaikeuksia löytää oikeaa osastoa. Opasteet ovat kiiltäväpintaiset, vaikka niihin on selvästi yritetty panostaa. Isotekstiset, ääni- ja selkokirjat ovat löytyvästi esillä, mutta opasteteksti hyllyn reunassa on varsin “taiteellinen” eri fonttikokoineen.

Päiväsaikaan valaistus tuntui hiukan hämärältä. Maisema Kymijoen rantapuistoon on kyllä komea.

Kirjasto on moderni ja tilava

Kirjasto on moderni ja tilava

Kirjaston lainausautomaatin alla sen etupuolella näyttää yllättäen olevan tilaa pyörätuolin käyttäjälle. Muutoin yleisön käyttöön varatut päätteet ovat lähinnä seisomapäätteitä.

Lasten ja nuorten osastolle on tässä kirjastossa varattu kummallekin tilaa, mutta hienoista kalusteista huolimatta vaikutelma on enemmänkin tyylikäs kuin aidosti viihtyisä. Ehkä näiden osastojen tyhjyys käyntini aikana johtui vain kesäkaudesta?

Korkeiden hyllyjen kuilu

Korkeiden hyllyjen kuilu

2 kommenttia »

Voikkaan kirjasto

Kouvola – 27. heinakuuta 2010

Kävin Voikkaan kirjastossa joulukuussa 2008, heti Helsingin kirjastoihin tekemäni käyntikierroksen päätteeksi. Vaikka raportin kirjoittaminen käynnistä on kestänyt, en usko että Voikkaan kirjastossa on tällä välin tapahtunut suuria muutoksia.

Kirjasto sijaitsee aivan Voikkaan taajamakeskustassa matalan kerrostalon yläkerrassa. Samassa rakennuksessa on liikehuoneistoja. Hissitöntä taloa on väkisinkin kutsuttava esteelliseksi. Sisään kirjastoon pääsee ainoastaan portaikon kautta.

Tästä pääsee kirjastoon

Tästä pääsee kirjastoon

Ylös kirjastoon päästyään tuntee siirtyneensä jollekin aiemmalle vuosikymmenelle. Tällaista ehkä oli lapsuuteni kirjastoissa, 1960-70 -luvuilla, vaikka tiski onkin uudempaa mallia ja jonnekin nurkkiin on saatu ahdettua päätteitäkin. Hyllyt ovat täynnä kirjoja, joten tilanpuutteen tuntu on hallitseva. Kirjaston henkilökunnan työtiloissa näkyy pikaisesti vilkaisten lisää hyllyihin tiiviisti varastoitua aineistoa.

Voikkaallakin hyllyt ovat täynnä

Voikkaallakin hyllyt ovat täynnä

Kirjaston kokoelmien sijainteja on ahtauden takia vaikea hahmottaa ensikäynnillä, eivätkä opasteet auta asiaa kovin paljon. Kävijöitä kirjastossa kuitenkin riittää. Vaikuttaa siltä, että paikkakuntalaiset varmaan löytävät täältä etsimänsä.

Lasten ja nuorten osastot löytyvät kyljekkäin. Käykö kirjastossa nuoria? Toivottavasti, vaikka heille ei tunnu löytyvän paljoakaan oleskelutilaa.

Palvelutiski ja lastenosasto

Palvelutiski ja lastenosasto

Yritin paikantaa isotekstisiä ja äänikirjoja, mutta ne jäivät löytymättä, kuten monet muutkin kirjastoista nykyään kohtuullisen yleisesti löytyvät esteettömyyttä edistävät asiat. Invavessaa ei ole, koska sen mahdolliset käyttäjät eivät kirjastoon pääsisi.

Hiukan nuhjuisen tuntuisenakin kirjasto on sympaattinen, ja voi vain toivoa, että se säilyy menoleikkausten uhkaamassa Kouvolassa.

Kirjasto keskellä taajamaa

Kirjasto keskellä taajamaa

Ei kommentteja »

Jaalan kirjasto

Kouvola – 26. heinakuuta 2010

Jaalan kirjasto on minulle tuttu monen vuoden takaa. Kesälomalla on mukava poiketa pienessä kirjastossa ja poimia uutuushyllystä kirjoja, joita Helsingissä joutuu jonottamaan pitkään. Olen Jaalassa etsinyt runohyllystä värssyä kuolinilmoitukseen ja nuorten osastolta kaverien tutun uusinta ihmissuhderomaania.

Jaalan kirjaston sisäänkäynti

Jaalan kirjaston sisäänkäynti

Koulun vieressä sijaitseva Jaalan kirjasto on tunnelmaltaan varsin yhteisöllinen. Henkilökuntaa on paikalla lähes aina yksi ainoa. Moni kävijä viihtyy tiskin äärellä kirjastovirkailijan kanssa rupatellen. Kirjastotila ei ole suuren suuri, joten tila tuntuu varsin tiiviiltä.

Vedettävän oven edessä pieni kynnys, eikä sisääntuloreittiä voi pitää erityisen esteettömänä muutenkaan. Kirjaston tiloista löytyy tasoeroja sekä kaunokirjallisuuden puolelta että yhdistetyn lehtien lukutilan ja käsikirjaston puolelta. Luiska kyllä löytyy, mutta nousu tuntuu jyrkältä.

Lukualueelle nousu on melko korkea

Lukualueelle nousu on melko korkea

Isotekstiset teokset ja äänikirjat löytyvät heti sisäänkäynnin jälkeen. Niiden yhteyteen on sijoitettu päätteitä, jotka ovat yleensä ahkerassa käytössä. Työpisteiden tiivis sijoittelu sisäänkäynnin lähelle kielii kirjaston tilanpuutteesta.

Kun tilaa on vähän, Jaalan kirjastossa on keskitytty olennaiseen eli kirjoihin. Hyllyt ovat täynään kirjoja, kasvunvaraa ei liiemmälti ole. Hyllyjen syleilyssä harhaileva vierailija kaipaa hiukan selkeämpiä opasteita. Kaunokirjallisuuden puolella aakkoset kulkevat pitkin hyllyjä oikullisesti.

Kirjat ovat pääosassa

Kirjat ovat pääosassa

Kirjastot ovat osa suomalaisen sivistyksen selkärankaa. Jaalassa kirjasto on joutunut sinnittelemään tässä tärkeässä tehtävässään melko vähin resurssein. Kuntaliitoksen jälkeen 2009 Jaalan kirjasto on osa Kouvolan kaupungin kirjastojen muodostamaa kokonaisuutta. On ehkä vielä vaikea arvioida, miten muutos on vaikuttanut kirjaston toimintaan ja kokoelmiin. Sen sivutoimipisteenä toiminut Huhdasjärven lainausasema korvattiin 2010 kirjastoautolla, jota en ole lainkaan nähnyt, koska sen aikataulut eivät ole osuneet omieni kanssa yksiin.

Jaalan vaakuna koristi seinää kesällä 2009

Jaalan vaakuna koristi seinää kesällä 2009

1 kommentti »

Helsingistä Espooseen

EspooHelsinki – 19. marraskuuta 2008

Leppävaaran kirjasto

Olin aikonut käydä lävitse kaikki Helsingin lähikirjastot kunnallisvaaleihin mennessä. Urakka oli valtava, sillä Helsingissä on peräti 36 lähikirjastoa. Viimeisen tarkastin viikkoja vaalien jälkeen. Syyspäivän pimetessä astuin Suomenlinnan lauttaan ja koin Helsingin kokoelmiltaan ja aukioloajoiltaan pienimmän kirjaston. Kirjastokäynti tuntui silti juhlalta. Paikka oli kaunis ja varmasti myös tarpeellinen henkireikä saarelaisille.

Suomenlinnassakin asuvalla on käytössään Suomen suurin kirjasto, sillä tilattuna sinne saapuu kirjoja HelMet-kirjastojen valtavista valikoimista. Pienenkin kirjaston asiakas hyötyy Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten yhteisestä kirjastoverkosta.

Siispä seuraavaksi suuntaan lähikuntien kirjastoihin. Kirjastojen maantieteellinen verkko on laaja - Kauklahdesta Korsoon saakka. Luulen, että kirjastokäyntejä riittää pitkälle ensi vuoden puolelle saakka. Vaalien alla sain yhden kirjastotarkastuslomakkeen Nöykkiön kirjastoon liittyen. Kartan perusteella Nöykkiöön on melkoisesti matkaa kotoani Vallilasta, joten aivan ensimmäiseksi en ehkä lähde sinne.

Espoon lähestymistapa kirjastoihin on ollut hyvin erilainen kuin Helsingin. Lihavina vuosina siellä satsattiin suuriin liikekeskuskirjastoihin, joita löytyy Leppävaaran Sellosta ja Matinkylän Omenasta. Seuraava liikekeskuskirjasto tulee olemaan Keski-Espoon Entressessä. Näiden vuokrat ovat todella korkeat ja niiden kustannukset ovat merkinneet aukioloaikojen supistuksia muualla - jopa niitä lähimpien pienten kirjastojen lakkauttamista.

Nämä suuret kirjastot ovat olleet myös hyvin suosittuja, vaikka käyttäjiltä kysyttäessä nämä ilmoittavat yleensä pitävänsä lähikirjastojen säilyttämistä parempana vaihtoehtona. Suurten kirjastojen toimintaidea painottaa mm. verkkoläsnäoloa, yritysyhteistyötä ja erilaisia innovatiivisia toimintoja. Espooseen verrattuna Helsinki on satsannut vahvemmin perinteisiin lähikirjastoihin. Siellä kirjastoja löytyy mm. kulttuurikeskusten (Malmitalo, Kanneltalo, Vuotalo jne.) yhteydestä. Helsingissä ei liene ainoatakaan varsinaista liikekeskuskirjastoa, vaikka jotkin niistä ovatkin liikekeskusten vieressä.

Seuraava kirjastotarkastusraportti on luvassa Espoossa, kaukana omilta turvallisilta reiteiltäni.

Ei kommentteja »

Suomenlinnan kirjasto

Kirjastovierailut – 16. marraskuuta 2008

Plussaa: Kirjastopalvelut
Miinusta: Niukkuus

Suomenlinnan kirjasto on tarkastuskierroksen viimeinen kirjasto Helsingissä. Se on avoinna vain keskiviikosta lauantaihin. Sijainti kartalla näyttää helpolta, mutta olen vähällä kulkea ohi, sillä kulkuväylän varrelta kirjaston mainoskylttiä ei erota.

Suomenlinna on liikuntaesteiselle haasteellinen ympäristö. Lauttarannasta eteenpäin pääseminen tuntuu aika toivottomalta. Liikenne on rajoitettu huoltoajoon - tosin täälläkin näkyy yksittäisiä henkilöautoja. Kirjaston luo pääseminen autolla saattaisi olla vaihtoehto. ellei sisäpihalle johtava porttikäytävä olisi hiukan ahdas. Lopullinen liikkumiseste ovat kirjastoon johtavat portaat.

Sisällä kirjastossa on kyllä sen pienuudesta huolimatta tilaa, mutta rehellisesti sanottuna Suomenlinna kirjastoineen ei ollenkaan sovellu liikuntaesteisille. Lähin inva-wc on lauttarannan kioskissa, tosin sen ovea ei ole merkitty mitenkään.

Itse kirjastossakaan ei juuri näy opasteita, lukuunottamatta tavallisia hyllynlaitaopasteita. Valaistus on tunnelmallinen - kirjastosali on ympäristönä varsin kaunis. Vähäiset tietokoneet ovat matalalla. Automaatteja ei täällä selvästikään tarvita sillä asiakkaita ei varmaan käy ruuhkaksi asti. Käydessäni näin kaksi asiakasta, aikuisen ja lapsen. Kumpikin meni asioimaan suoraan palvelutiskille.

Pieni kirjasto tarjoaa suunnilleen joka tarkastuskohdassa niukkuutta. En löydä lainkaan kaunokirjallisuutta muilla kielillä kuin suomeksi. En näe jälkeäkään isotekstisistä kirjoistä. Täällä ei ole seksologiaosaston kirjoja seksuaalivähemmistöille, eikä tietenkään Volttia.

Lastenosastoa ei ole koolla pilattu, joten mistään nuorten osastostakaan ei tämän kirjaston kohdalla voi puhua. Olen kuitenkin aivan varma että Suomenlinnassa asuvat arvostavat kaunista kirjastoaan ja sen tarjoamia palveluita.

Ei kommentteja »

Maunulan kirjasto

Kirjastovierailut – 15. marraskuuta 2008

Plussaa: Lainausautomaatti johon ulottuu sivusta
Miinusta: Korkeat hyllyt

Maunulan kirjasto sijaitsee kaksikerroksisen rakennuksen toisessa kerroksessa. Talo rakennettiin aikoinaan päiväkodiksi ja nuorisotaloksi. Kirjasto on toiminut tiloissa 1995 lähtien, nuorisotalo on muuttanut muualle.

Invaparkkipaikkaa ei pihassa ole, muutama tavallinen asiakaspaikka kylläkin. Kynnyksistä ei ole haittaa, mutta tuulikaapittoman oven vedin on yllättävän korkealla. Hissi on 3 hengen läpiajohissi. Kokeilen sitä ja huomaan että sen ovi avautuu toiseen kerrokseen tultaessa automaattisesti.

Kirjaston ovi on toisessa kerroksessa avoinna. Palvelutiski on sijoitettu siten ettei sieltä näe edes tälle ovelle, joten pyörätuolilla saapuvan kannattaa selvitä omatoimisesti ylös ja sisään saakka.

Hyllyt vaikuttavat poikkeuksellisen korkeilta. Alin hyllytaso on viistottu, ja sitä käytetään lähinnä kirjojen esillepanoon. Myös lehtien lukusalissa lehdet on sijoitettu varsin ylös, niin ettei lyhyempikasvuinen ehkä ulottuisi niihin.

Hyllynreunaopasteet ovat aivan hyllyjen yläpäässä. Vaikka isotekstiset ja äänikirjat on sijoitettu melko hyvälle paikalle, kohtuullisen lähelle sisäänkäyntiä, niiden kohdalta opaste puuttuu. Hyllystä löytyy kyllä hyllyopaste - mustat kirjaimet läpinäkyvällä pohjalla eivät erotu kovin hyvin puuta vasten.

Kirjaston tiloista löytyvät tavalliset wc:t. Mikäli talossa kuitenkin sattuisi olemaan inva-wc, niin ainakaan sen opastetta ei näy missään.

Asiakaspäätteitä ja tietokoneita on eri korkeuksilla. Matalammalle sijoitettuja tietokoneita löytyy huoneesta, jota ei ole merkitty opastein ja jonka lasiseinät on suojattu kaihtimin. Palautusautomaatti on tiskillä hankalasti ulottuvilla. Sen sijaan lainausautomaatti seisoo omalla erillisellä pöydällään. Pöytä on korkeahko, silti voin kuvitella että pyörätuolissa istuva ehkä ulottuisi työntämään kirjastokorttinsa lukijaan sivulta. Mietin, kannattaisiko automaatteja muuallakin sijoittaa tällä tavoin?

Kirjaston valaistus on keskitasoa hiukan himmeämpi ja yleisvaikutelma tunnelmallinen.

Kielivalikoimaa tarkastellessani en onnistunut löytämään muuta ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta kuin dekkarit. Ehkä en jaksanut etsiä riittävän pitkään? Venäjänkieliset kirjat on laitettu hyllyn alatasolle “lepäämään”.

Seksologian osasto on tässä kirjastossa varsin suppea kooltaan, vähemmistökirjoja sentään löytyy yksi. Volttia ei kirjastoon tule.

Kirjastossa oli illalla käydessäni aikuisia asiakkaita ja pari nuorta. Viimeksimainitut istuivat nuorten omassa tilassa, joka on sijoitettu melko kookkaan lastenosaston ja muun kirjastotilan väliin.

Ei kommentteja »

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in