Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Kouvola

Kouvolan kirjastoauto Regina

EsteettömyysKouvola – 14. huhtikuuta 2011

Olen kerran käynyt Huhdasjärven lainausasemalla kun se vielä oli Jaalan kunnan aikoihin toiminnassa ilmoitettuina harvoina aikoina. Sitten lainausaseman aukiolo siirrettiin työaikaan, niin ettei työssä käyvä sinne ehtinyt. Kun Jaala yhdistettiin 2009 usean muun kunnan ohella uudeksi Kouvolaksi, lainausaseman on korvannut kirjastoauto.

Alkuvuodesta 2011 julkistetussa kirjastoverkkoselvityksessä Huhdasjärven lainausasemaa ehdotetaan lakkautettavaksi. Tavallaan kyse on muodollisuudesta, sillä tiettävästi vanha lainausasema on tyhjennetty jo aikaa sitten.

Kirjastoauto pysähtyy Huhdasjärven entisen koulun pihassa parittomien viikkojen keskiviikkoisin kello 11:05. Ajan hankaluuden takia minun piti odottaa pidempään sairaslomaan saakka että pääsen kirjastoautoa katsomaan.

Auto kurvaa pihaan aikataulun mukaan. Osaan odottaa, ettei kirjastoauto ole esteetön, vaan sinne on pystyttävä kiipeämään kuten muihinkin portaallisiin busseihin. Ensimmäistä, jyrkkää askelmaa lukuun ottamatta selkeästi reunamerkityt portaat ovat kumminkin yllättävän loivat ja kaide antaa tulijoille tukea. Täällä Huhdasjärvellä asiakkaat näyttävät kaikki olevan ainakin tällä kertaa varttuneita kansalaisia, joten sisäänpääsyn kohtuullinen helppous on plussaa.

Täytyy omaksi häpeäkseni myöntää, että tämä on elämäni ensimmäinen kirjastoautokäynti. Ennakkokäsitykseni valikoimasta pitää suppeuden osalta paikkansa, mutta silti autosta löytyy kiinnostavaa ja tuoretta luettavaa. Ensi alkuun opasteet hämmentävät. Löytyy romantiikkaa ja sotaa, mutta missä on tavanomainen romaaniosasto? Äkkään sen lopulta auton keskivaiheilta, mutta se on pienempi kuin viereiset teemavalikoimat.

Lapsille ja nuorille on varattu reilusti tilaa ja valikoimaa kirjastoauton takaosassa, mutta tällä pysähdyspaikalla heitä ei näy.

Hyllyt on täytetty lattiasta kattoon, mikä on ahtaassa tilassa ymmärrettävää. Lehtihyllyn kulmalta löytyy siirrettävä tikas. Äänikirjat ovat auton etuosassa virkailija-kuljettajan valvovan silmän alla.

Suomalainen kirjastoautotoiminta täyttää muuten tänä vuonna 50 vuotta, ja elokuussa järjestetään kansainvälinen kirjastoautofestivaali Turussa. Lisätietoa kirjastoautojen historiasta löytyy Antero Kyöstiön 2004 laatimasta Kirjastoautohistoria-katsauksesta.

Ei kommentteja »

Haanojan kirjasto

Kouvola – 31. heinakuuta 2010

Haanojan kirjasto sijaitsee Kouvolan keskustasta etelään paikallisessa palvelukeskittymässä. Päiväkoti on selkeästi merkitty, mutta kirjastosta kertova teksti on kiinnitetty ovisyvennykseen. Tulija joutuu hetken miettimään, missä kohtaa kirjasto mahtaa sijaita.

Huomaamaton sisäänkäynti

Huomaamaton sisäänkäynti

Huomaamattomasta ulkonäöstä huolimatta sisällä rakennuksessa on varsin asiallinen kirjasto. Asiakkaitakin täällä parveilee kiitettävästi huolimatta todella helteisestä heinäkuisesta päivästä.

Aivan sisäänkäynnin edessä on merkitty invaparkkipaikka. Siitä tie kirjastoon johtaa loivien mutta harmillisten kynnysten ja perinteisen vedettävän oven ohi. Ovenedusritilää ja kynnystä on sentään loivennettu metallisilla luiskilla.

Päätteet ikkunapöydällä

Päätteet ikkunapöydällä

Tämä kirjasto kuuluu niihin, joita suunniteltaessa ei tietoteknisten laitteiden sijoittelua ole pohdittu etukäteen. Asiakkaiden päätteet löytyvät pitkältä ikkunaneduspöydältä, jossa työskentelyolosuhteet eivät ole ihanteelliset, vaikka ikkunasta avautuma maisema onkin mukavaa katseltavaa.

Hyllyrivistöjen välissä on täällä kohtuullisesti tilaa liikkua ja ainakin kesäpäivänä valaistus on varsin miellyttävä. Ylhäällä, portaikon päässä, on rauhallinen lukuparvi. Tänne olisi varmasti saanut mahtumaan hiukan lisääkin yläkertaa ja hissin.

Yleisnäkymää yläkerran lukuparvelta

Yleisnäkymää yläkerran lukuparvelta

Esteettömyydestä kirjastolle voi antaa tyydyttävän arvosanan. Isotekstiset, selkokirjat ja äänikirjat löytyvät ilahduttavasti heti ovensuusta hiukan matalammasta hyllystä. Vaikka erillistä invavessaa ei ole, niin molemmat asiakas-WC:t ovat todella tilavia.

Kirjaston heikkouksiin kuuluvat opasteet. Ne löytyvät hyllyjen päältä kuten niin monista muistakin kirjastoista, mutta täällä ne ovat oudosti taaksepäin kallellaan. Jotkin opasteet on jälkeenpäin tehty käsin.

Kallellaan ja ylhäällä

Kallellaan ja ylhäällä

Lasten osasto on sijoitettu kätevästi heti sisäänkäynnin yhteyteen. Nuortenosasto on siitä selkeästi erillään, mutta nuorille ei ole saatu tänne mahtumaan riittävän kokoista nurkkausta.

Kirjastosta saa varsin yleisvaikutelman viihtyisänä paikkana, jonne lähistöllä asuvien on helppo poiketa asiointireissullaan.

Näköalassa ei ole moittimista

Näköalassa ei ole moittimista

Ei kommentteja »

Valkealan kirjasto

Kouvola – 31. heinakuuta 2010

Valkealan kirjasto on ulkonaisesti varsin vaatimattoman oloinen - mutta kuten monen kirjaston kohdalla, ulkoasu pettää. Vaikka sisäänkäynti on yllättävänkin karu, tila on sisältä moderni ja tyylikäs.

Kirjaston piha ei ole tasainen, vaan parkkialueelta ovelle on jonkin verran nousua. Matalat portaat voi tarvittaessa ylittää kiinteää sementtiliuskaa pitkin.

Kirjaston huomaamaton sisäänkäynti

Kirjaston huomaamaton sisäänkäynti

Saavuin kirjastoon perjantaina aamupäivällä. Paikalla ollut henkilökunta tuijotti oudompaa kävijää avoimen hämmentyneesti. Käykö tässä kirjastossa etupäässä kanta-asiakkaita? Myöhemmin kirjastoon pelmahti ryhmä lapsia, jotka olivat kirjastossa kuin kotonaan.

Kirjastotilaa suunniteltaessa on keskitytty kaikkein perinteisimpiin asioihin: hyllyihin, palvelutiskiin, lukualueisiin. Sen sijaan asiakaspäätteet on sijoitettu vaikean oloisesti nurkkauksiin ja sivupöydille. Niiden mitoitukset ovat keskivertokäyttäjää varten.

Palvelutiski

Palvelutiski

Kuumana kesäpäivänä en kohtuullisen etsiskelyn jälkeen löytänyt äänikirjoja. Isotekstiset ja selkokirjat kyllä paikansin hiukan sivummalta. Vieraskielinen kirjallisuus on ovelasti sijoitettu yhteen kielten oppikirjojen ja sanakirjojen kanssa, ikäänkuin näiden kirjojen lukijat olisivat kaikki kielten opiskelijoita.

Hyllyrivistöä

Hyllyrivistöä

Kirjastossa ei ole erillistä invavessaa, vaikkakin muut WC-tilat ovat kohtalaisen avarat. “Poistuessasi avaa molemmat lukot” kertoo oveen liimattu tarra, enkä voi kuvitella kenenkään poistuvan tällaisesta ovesta pyörätuolissa istuen.

Pääopasteet ovat isot ja näkyvästi esillä, mutta tarkempi opastus jättää toivomisen varaa. Mitenkähän kaunokirjallisuuden aakkostus oikein mahtaa kulkea?

Päätenurkka

Päätenurkka

Ei kommentteja »

Kouvolan kirjasto

Kouvola – 30. heinakuuta 2010

Kouvolan kirjasto, joka toimii myös maakuntakirjastona, sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa. Kirjastorakennus on valmistunut 1971 ja edustaa hyvin aikansa arkkitehtuuria. Matalan kirjastorakennuksen sisäänkäynti on todella huomaamaton. Sen löytyvyyttä kohentaa 2007 paljastettu kouluneuvos Helvi Hongan patsas kirjaston edessä.

Kirjaston sisäänkäynti on huomaamaton

Kirjaston sisäänkäynti on huomaamaton

Pääsisäänkäynnin puolella ei ole invaparkkia, mutta automaattiovet helpottavat sisään saapumista - tosin ne eivät ole suorassa linjassa. Pelkän tuulikaapin sijasta kirjastolla on myös erillinen tilava eteinen, josta inva-wc löytyy etsiskelemättä.

Sisällä kirjastossa katse alkaa poimia monia poikkeuksellisia piirteitä. Ensinnäkään tässä kirjastossa ei tarvitse törmäillä ahtaissa hyllyväleissä. En tiedä, olenko koskaan käynyt kirjastossa, jossa on näin avarat tilat. Toinen paljon nähnyttä kävijää hämmästyttävä asia on matalalle sijoitettujen esittelypöytien määrä. Monia teemakokonaisuuksia ja uutuuksia on koottu tyrkylle niin, ettei niitä selailevan tarvitse kurkotella.

Näkymä palvelualueelle

Näkymä palvelualueelle


Automaattia joka korkeudelle

Automaattia joka korkeudelle

Myös asiakaspalveluautomaattien rivistö yllättää: kolme automaattia, joista jokainen on eri korkuinen. Mataluuden ihanne on täällä niin kaikenkattava, että alan poikkeuksellisesti huolestua pidemmästä asiakaskunnasta - entä jos selkä ei kestä kumartumista?

Kirjaston valaistus on miellyttävän tasainen. Kattoikkunoiden lävitse siivilöityy juuri sopivasti päivänvaloa, sen sijaan en tiedä millainen valaistus on pimeän aikaan, sillä olen käynyt täällä vain keskellä päivää.

Daisy-äänikirjavalikoimaa

Daisy-äänikirjavalikoimaa

Kirjaston vahvuuksiin pitää lisätä opasteet, mustaa valkoisella kiiltelemättömällä pohjalla. Isotekstisten, selkokirjojen ja äänikirjojen sijainti ja opasteet olivat suorastaan esimerkilliset ja aineistoa paljon. Äänikirjojen puolella näkövammaisille tarkoitetut Celia-kirjaston äänikirjat olivat erikseen varsin selkeästi esillä.

Oleskelutilaa on tässä kirjastossa kiitettävästi, eikä lasten ja nuorten osastoa ole tarvinnut ahtaa tiiviisti kiinni toisiinsa. Sen huomaa myös kirjastossa viihtyvästä asiakaskunnasta, joka edustaa varsin laajaa ikäryhmien kirjoa.

Hyllyjen väliin todella mahtuu

Hyllyjen väliin todella mahtuu

Koska kyseessä on maakuntakirjasto, kokoelmat ovat erityisen kattavat ja myös kielillä löytyy tyydyttävä määrä lehtiä. Kaakkois-Suomessa kun ollaan, venäjänkielistä aineistoa on runsaahkosti.

Ei kommentteja »

Kuusankosken kirjasto

Kouvola – 29. heinakuuta 2010

Kuusankosken kirjasto sijaitsee Kuusaan keskustassa, Kymijoen rannalla sijaitsevassa Kuusankoskitalossa, jonka yhteydessä on mm. elokuvateatteri, taidenäyttelytila ja kokoustiloja. Talo on hieno joten kirjastoltakin on lupa odottaa paljon. Eikä se petä kävijän odotuksia. Tyylikäs kirjasto kilpailee Kouvolan kirjaston kanssa kaupungin parhaan kirjaston tittelistä.

Kirjasto sijaitsee Kuusankoskitalossa

Kirjasto sijaitsee Kuusankoskitalossa

Kävin jo entuudestaan tutussa kirjastossa heinäkuussa 2009. Se on suuri, avara tila, jossa kokoelmat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Sisään on melko helppo tulla, minkä sain todeta seuratessani pyörätuolilla kirjastossa rullailevaa asiakasta. Esteettömyyden perusasiat kuten hissi ja invavessa ovat kunnossa. Moitittavaakin löytyy: hyllyt ovat hiukan tavallista korkeamman oloiset, ja tyylikkäisiin portaisiin saattaa niiden alitse kulkiessa epähuomiossa törmätä.

Rullaten kirjastoon!

Rullaten kirjastoon!

Hyllyjen välissä on kohtuullisesti tilaa, tässä kirjastossa mahtuu kyllä liikkumaan. Tässäkin kirjastossa oudommalla kävijällä on hiukan vaikeuksia löytää oikeaa osastoa. Opasteet ovat kiiltäväpintaiset, vaikka niihin on selvästi yritetty panostaa. Isotekstiset, ääni- ja selkokirjat ovat löytyvästi esillä, mutta opasteteksti hyllyn reunassa on varsin “taiteellinen” eri fonttikokoineen.

Päiväsaikaan valaistus tuntui hiukan hämärältä. Maisema Kymijoen rantapuistoon on kyllä komea.

Kirjasto on moderni ja tilava

Kirjasto on moderni ja tilava

Kirjaston lainausautomaatin alla sen etupuolella näyttää yllättäen olevan tilaa pyörätuolin käyttäjälle. Muutoin yleisön käyttöön varatut päätteet ovat lähinnä seisomapäätteitä.

Lasten ja nuorten osastolle on tässä kirjastossa varattu kummallekin tilaa, mutta hienoista kalusteista huolimatta vaikutelma on enemmänkin tyylikäs kuin aidosti viihtyisä. Ehkä näiden osastojen tyhjyys käyntini aikana johtui vain kesäkaudesta?

Korkeiden hyllyjen kuilu

Korkeiden hyllyjen kuilu

2 kommenttia »

Voikkaan kirjasto

Kouvola – 27. heinakuuta 2010

Kävin Voikkaan kirjastossa joulukuussa 2008, heti Helsingin kirjastoihin tekemäni käyntikierroksen päätteeksi. Vaikka raportin kirjoittaminen käynnistä on kestänyt, en usko että Voikkaan kirjastossa on tällä välin tapahtunut suuria muutoksia.

Kirjasto sijaitsee aivan Voikkaan taajamakeskustassa matalan kerrostalon yläkerrassa. Samassa rakennuksessa on liikehuoneistoja. Hissitöntä taloa on väkisinkin kutsuttava esteelliseksi. Sisään kirjastoon pääsee ainoastaan portaikon kautta.

Tästä pääsee kirjastoon

Tästä pääsee kirjastoon

Ylös kirjastoon päästyään tuntee siirtyneensä jollekin aiemmalle vuosikymmenelle. Tällaista ehkä oli lapsuuteni kirjastoissa, 1960-70 -luvuilla, vaikka tiski onkin uudempaa mallia ja jonnekin nurkkiin on saatu ahdettua päätteitäkin. Hyllyt ovat täynnä kirjoja, joten tilanpuutteen tuntu on hallitseva. Kirjaston henkilökunnan työtiloissa näkyy pikaisesti vilkaisten lisää hyllyihin tiiviisti varastoitua aineistoa.

Voikkaallakin hyllyt ovat täynnä

Voikkaallakin hyllyt ovat täynnä

Kirjaston kokoelmien sijainteja on ahtauden takia vaikea hahmottaa ensikäynnillä, eivätkä opasteet auta asiaa kovin paljon. Kävijöitä kirjastossa kuitenkin riittää. Vaikuttaa siltä, että paikkakuntalaiset varmaan löytävät täältä etsimänsä.

Lasten ja nuorten osastot löytyvät kyljekkäin. Käykö kirjastossa nuoria? Toivottavasti, vaikka heille ei tunnu löytyvän paljoakaan oleskelutilaa.

Palvelutiski ja lastenosasto

Palvelutiski ja lastenosasto

Yritin paikantaa isotekstisiä ja äänikirjoja, mutta ne jäivät löytymättä, kuten monet muutkin kirjastoista nykyään kohtuullisen yleisesti löytyvät esteettömyyttä edistävät asiat. Invavessaa ei ole, koska sen mahdolliset käyttäjät eivät kirjastoon pääsisi.

Hiukan nuhjuisen tuntuisenakin kirjasto on sympaattinen, ja voi vain toivoa, että se säilyy menoleikkausten uhkaamassa Kouvolassa.

Kirjasto keskellä taajamaa

Kirjasto keskellä taajamaa

Ei kommentteja »

Jaalan kirjasto

Kouvola – 26. heinakuuta 2010

Jaalan kirjasto on minulle tuttu monen vuoden takaa. Kesälomalla on mukava poiketa pienessä kirjastossa ja poimia uutuushyllystä kirjoja, joita Helsingissä joutuu jonottamaan pitkään. Olen Jaalassa etsinyt runohyllystä värssyä kuolinilmoitukseen ja nuorten osastolta kaverien tutun uusinta ihmissuhderomaania.

Jaalan kirjaston sisäänkäynti

Jaalan kirjaston sisäänkäynti

Koulun vieressä sijaitseva Jaalan kirjasto on tunnelmaltaan varsin yhteisöllinen. Henkilökuntaa on paikalla lähes aina yksi ainoa. Moni kävijä viihtyy tiskin äärellä kirjastovirkailijan kanssa rupatellen. Kirjastotila ei ole suuren suuri, joten tila tuntuu varsin tiiviiltä.

Vedettävän oven edessä pieni kynnys, eikä sisääntuloreittiä voi pitää erityisen esteettömänä muutenkaan. Kirjaston tiloista löytyy tasoeroja sekä kaunokirjallisuuden puolelta että yhdistetyn lehtien lukutilan ja käsikirjaston puolelta. Luiska kyllä löytyy, mutta nousu tuntuu jyrkältä.

Lukualueelle nousu on melko korkea

Lukualueelle nousu on melko korkea

Isotekstiset teokset ja äänikirjat löytyvät heti sisäänkäynnin jälkeen. Niiden yhteyteen on sijoitettu päätteitä, jotka ovat yleensä ahkerassa käytössä. Työpisteiden tiivis sijoittelu sisäänkäynnin lähelle kielii kirjaston tilanpuutteesta.

Kun tilaa on vähän, Jaalan kirjastossa on keskitytty olennaiseen eli kirjoihin. Hyllyt ovat täynään kirjoja, kasvunvaraa ei liiemmälti ole. Hyllyjen syleilyssä harhaileva vierailija kaipaa hiukan selkeämpiä opasteita. Kaunokirjallisuuden puolella aakkoset kulkevat pitkin hyllyjä oikullisesti.

Kirjat ovat pääosassa

Kirjat ovat pääosassa

Kirjastot ovat osa suomalaisen sivistyksen selkärankaa. Jaalassa kirjasto on joutunut sinnittelemään tässä tärkeässä tehtävässään melko vähin resurssein. Kuntaliitoksen jälkeen 2009 Jaalan kirjasto on osa Kouvolan kaupungin kirjastojen muodostamaa kokonaisuutta. On ehkä vielä vaikea arvioida, miten muutos on vaikuttanut kirjaston toimintaan ja kokoelmiin. Sen sivutoimipisteenä toiminut Huhdasjärven lainausasema korvattiin 2010 kirjastoautolla, jota en ole lainkaan nähnyt, koska sen aikataulut eivät ole osuneet omieni kanssa yksiin.

Jaalan vaakuna koristi seinää kesällä 2009

Jaalan vaakuna koristi seinää kesällä 2009

1 kommentti »

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in