Eva Isaksson

Evan kuva


Evan saa kiinni osoitteella eva.isaksson@vihreat.fi

Arkisto

Liikenne

Salassa suunniteltu luola

Liikenne – 25. lokakuuta 2008

Monen muun helsinkiläisen tapaan hämmästyin lukiessani lehdestä Vallilaan suunnitellusta suurisuuntaisesta maanalaisesta luolasta. Kallioon louhittaisiin tilat 180 raitiovaunulle nykyisen huoltohallin alle.

Pian uutisen jälkeen järjestettiin tiedotustilaisuus alueen asukkaille. Siellä esiteltiin varsin pitkälle piirrettyjä suunnitelmia. Kaupungin edustajat tosin vakuuttivat huolestuneille, että myös Koskelan varikko on ollut esillä toisena vaihtoehtona. Tämä ei kuulostanut kovin uskottavalta, sillä tiettävästi ainoastaan Vallilan alueesta on tilattu suunnitelma.

Olen syntyjäni HKL-myönteinen, sillä molemmat vanhempani olivat vuosikymmeniä liikennelaitoksen leivissä. Äitini rahasti ratikoissa ja busseissa, isäni työpaikka oli Koskelan varikolla. Itse paikan päällä Koskelassa käyneenä en voi ymmärtää, miksi alue on jätetty rappiolle. Miksi uutta isompaa ratikkavarikkoa ei voitaisi sijoittaa Koskelaan?

HKL:n näkemysten mukaan Koskela on liian syrjässä. Kun kerroin tämän äidilleni, joka on matkallut varikolle useammin kuin kukaan tuntemani, hän tuhahti: “Koskelaan on Vallilasta vain parin minuutin matka!”

Jos Vallilan maanalainen luola rakennetaan, 180 ratikkaa liikennöi varhaisesta aamusta pikkutunneille tiiviisti rakennetulla kantakaupungin asuntoalueella, jossa asuu tuhansia kaupunkilaisia. Asumista häiritsevä melu olisi huomattava, kun koko kaupungin ratikat kääntyisivät asuintalojen keskellä ja aivan ala-asteen vieressä.

Louhittavan kallion päällä sijaitsevassa suojelluissa taloissa on jo seinissä talvisodan lentopommitusten jättämät syvät halkeamat. Jokainen voi kuvitella miten kalliolle rakennettu talo tärisee raitiovaunujen ajaessa sen alla.

Vetoan HKL:ään, että se panostaisi myös Koskelan hallin alueeseen. Tämä vaihtoehto tulisi luultavasti jopa huomattavasti halvemmaksi kuin luolan kaivaminen Vallilaan.

Ei kommentteja »

Ratikkaluola Vallilaan?

Liikenne – 15. lokakuuta 2008

Vallilaan suunnitellaan maanalaista raitiovaunuvarikkoa. Asiasta järjestettiin 13.10.2008 tiedotustilaisuus, joka tuntuu herättäneen alueen asukkaissa runsaasti levottomuutta sen suhteen mitä tuleman pitää.

Oman taloyhtiönikin ilmoitustaululle ilmestyneen kartan mukaan varikkoluola näyttää aivan valtavalta: punaisen viivan sisään on piirretty alue joka näyttäisi olevan lähes puolet Vallilasta ja osa Hermanniakin. Luolasta ei tietenkään ole tulossa aivan näin iso, mutta näin suurta aluetta koskeva suunnitelma huolestuttaa.

Hauhonpuiston kunnostuksesta ei ole montakaan vuotta. Asukkaita huolestuttaa varmasti myöskin viihtyisäksi kunnostetun puiston - jollaisia Vallilassa ei ole ainakaan liikaa - pilkkominen. Lisäksi suunnitelmissa esillä ollut sisäänajo Hauhonpuiston puolelta on aivan ala-asteen vieressä.

Nykyinen ratikkavarikko on Hämeentien, Mäkelänkadun ja Sturenkadun rajaamassa kolmiossa joiden jokaisen liikennemäärät ovat huomattavat. Varikolle tulevaisuudessa liikennöivät parisataa ratikkaa kasvattavat liikennettä ennestään.

Ilmeisesti varikon sijoittamisella juuri Vallilaan tavoitellaan ratikoiden matkakilometrien säästöjä, kun niitä ei tarvitsisi ajaa kauemmaksi varsinaisilta reiteiltään. Tulevat raitiovaunut ovat pidempiäkin eikä niitä saada mahtumaan nykyisiin tiloihin. Vallilassa maanperä on kalliota, jota varmaan pidetään sopivana louhittavaksi.

Vaikka em. järkiperusteilla käsitän, miksi varikkoa suunnitellaan Vallilaan, sen suuri koko asuntoalueella ja koulun vieressä arveluttaa. Koskelan varikko on ollut vaihtoehtona tulevia varikkotiloja suunniteltaessa, ja ilmeisesti kaupunginsuunnitteluvirastoa houkuttelee mahdollisuus saada tuloja Koskelasta, koska varikon alueelle voisi saada tuloja tuottavaa asuntorakentamista, mikä Vallilassa olisi mahdotonta. Eli Vallilaa aiotaan rahoittaa Koskelan lyömisellä lihoiksi. Itse pitäisin Koskelaa parempana vaihtoehtona varsinkin siksi että se olisi Vallilaa paremmin laajennettavissa.

Etenkään en ymmärrä miksi varikon työntekijöille tarvittaisiin suunnitelmassa mainitut autopaikat. Keskusteluissa joita olen nähnyt, on esitetty että työntekijöiden pitää päästä varikolle aikaisin aamulla kun joukkoliikenne ei vielä kulje. Oletteko muuten huomanneet, että ratikat nytkähtävät liikenteeseen kuuden maissa aamulla, mutta bussit jo joskus viiden jälkeen?

Osittain kyse on myös asenteista, eli haluavatko työntekijät tulla töihin varikolle, mikäli eivät pääse sinne omalla autolla joukkoliikenteen sijaan? Kuinka kipeästi he tarvitsevat noita parkkipaikkoja? Tulisiko sittenkin halvemmaksi jos ne, joiden täytyy tulla aikaisin, tulisivat jollain muulla kulkupelillä kuin omalla autolla?

Puhun nyt pienoisella kokemuksen rintaäänellä. Isäni oli töissä Koskelan varikolla. Hän ei millään ilveellä olisi suostunut tekemään työmatkaa julkisilla, vaikka ne jo kulkivat kun hän lähti töihin, sillä ammattimies kulkee toki autolla.

Äitini, joka rahasti yli kolmekymmentä vuotta busseissa ja ratikoissa, joutui lähtemään töihin noihin aamun varhaisimpiin vuoroihin. HKL:n henkilökuntakuljetus kiersi poimimassa työntekijät aamuisin ja jättämässä heidät kotikulmilleen aamuöisin myöhäisimmän työvuoron päätyttyä. Se oli vain luonnollista - äitihän oli nainen, ei automies.

Suhtaudun joukkoliikenteeseen jo perhetaustan vuoksi aina mahdollisimman myönteisesti, mutta nämä luolan parkkipaikat eivät sijoitu kovin hyvin myönteisyysasteikolleni.

1 kommentti »

Varo, polkupyörä tulee!

Liikenne – 18. syyskuuta 2008

Heikki Mäntylä ehdotti (HS mielipide 18.9.2008) polkupyöriin “räpätintä”, joka herättäisi jalankulkijan huomion ja varoittaisi takaa lähestyvästä polkupyörästä. Idea on hauska ja sen voisi varmaan toteuttaa edullisesti. Yksi vakava puute siinä on: kuulovammaista jalankulkijaa ei räpätin hätkäytä.

Itse kävelen Helsingissä, missä ulkoiluväyliä ei suinkaan ole liikaa. Olen joutunut tarkoin katsomaan minne menen. Takaa äänettömästi lähestyvät polkupyörät ovat kapeimmilla väylillä todella pelottavia. Jos reiteillä olisi paremmin tilaa myös pyöräilijöille, ei ohituksia ehkä tarvitsisi tehdä hihaa hipoen.

Aina jalan liikkuva ei ehdi reagoida, vaikka kuulisikin pyörän tulevan. Kulkureittien kehittäminen väljemmiksi on ehkä sittenkin räpättäviä pyöriä toimivampi ratkaisu.

Ei kommentteja »

Eva Isaksson on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in